Restricţii dure, impuse de duminică. Ce nu vor mai avea voie să facă românii

Ana Anitoiu 09.03.2021, 14:55
Restricţii dure, impuse de duminică. Ce nu vor mai avea voie să facă românii

Noi restricții dure ar putea fi impuse în țară, începând de duminică, 14 martie, odată cu prelungirea stării de alertă, în contextul în care s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), au făcut declarații.

Ce restricții ar putea fi impuse de duminică

Una dintre noile măsuri ce ar putea fi impuse începând de duminică s-ar referi la declarația pe propria răspundere. Documentul ar putea deveni obligatoriu pentru persoanele care vor ieși din casă după ora 22:00, nu după ora 23:00, cum este acum. Acest lucru ar presupune și modificarea tuturor restricțiilor aflate în vigoare, precum și reducerea programului restaurantelor sau al teraselor până la ora 22:00, potrivit unor surse citate de antena3.ro.

De asemenea, o altă restricție ce este luată în calcul este interzicerea ocupării a mai mult de o jumătate dintre camerele din unitățile de cazare din stațiuni și alte zone turistice. Astfel, acestea ar putea fi nevoite să funcționeze la cel mult o jumătate din capacitate.

Restrictii dure, impuse de duminica. Ce nu vor mai avea voie sa faca romanii
O tanara aranjandu-si masca de protectie

Ministrul Sănătății, despre noile restricții în România

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că nu exclude impunerea unor noi restricții în România, în contextul înregistrării unei creșteri îngrijorătoare a numărului de noi cazuri de coronavirus în țară și al numărului de pacienți cu COVID-19 aflați la ATI.

”Dacă lucrurile merg așa în continuare, nu putem exclude alte restricții. Vă invit să vă uitați pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi, lucrurile încep să devină îngrijorătoare. Atât testarea cât și raportarea ne arată o imagine a realității. Consider că sunt mai mulți indicatori pentru imaginea reală, însă indicatorul care nu poate fi pus în niciun fel la îndoială este numărul de pacienți din secțiile de Terapie Intensivă. Și acest număr crește, a crescut în fiecare zi, așa că apelul nostru e ca oamenii să respecte regulile și să se protejeze pe ei și pe ceilalți!”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Raed Arafat, despre posibilitatea unui nou lockdown

De asemenea, medicul Raed Arafat a declarat că deși nu există o discuție referitoare la un nou lockdown la nivel național, sunt luate măsuri la nivel local. Secretarul de stat a precizat că era de așteptat ca în țară să apară și variantele britanică, sud-africană și braziliană a SARS-CoV-2.

“În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție. Era de așteptat (…) Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara”, a spus Raed Arafat.

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, marți, 9 martie, o creștere alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19 în România. De la informarea precedentă, au fost înregistrate 4.989 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, după ce s-au făcut 24.469 teste RT-PCR (15.338 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.131 la cerere) și 11.150 de teste rapide antigenice. În total, de la începutul pandemiei în țară, au fost confirmate 835.552 de cazuri, iar 767.219 pacienți au fost declarați vindecați.

Pe de altă parte, au fost înregistrate încă 93 de decese, iar numărul total al pacienților cu COVID-19 care au murit în țară, de la începutul pandemiei, a ajuns la 21.056. În spitalele din țară, numărul celor internați cu coronavirus este de 10.157. Dintre acestea, 1.126 se află la ATI. Impact.ro actualizează zilnic datele referitoare la evoluția pandemiei de coronavirus în România, AICI!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI