EXCLUSIV

Interviu cu singurul constructor de buncăre din România: „Cei care au vrut înainte ne-au povestit ce au văzut în America, acum e mai mult frica de război”

Gabriela del Pupo 17.03.2022, 14:55
Interviu cu singurul constructor de buncăre din România: „Cei care au vrut înainte ne-au povestit ce au văzut în America, acum e mai mult frica de război”

Românii care își permit pot să își asigure o protecție împotriva atacurilor aeriene sau a unui război prin achiziționarea unui buncăr. Doar o singură firmă din România asigură acest serviciu iar prețurile variază între 60 și 110 mii de euro în funcție de mărimea și dotările cerute de client.

„Cei care au vrut înainte ne-au povestit ce au văzut în America, acum e mai mult frica de război”

Numărul cererilor a crescut foarte mult o dată cu războiul din Ucraina, dar primele comenzi au venit înainte cu un an. Românii care au cerut o astfel de construcție au optat pentru cea mai simplă variantă. La nivelul întregii ţări există 4.500 de buncăre, unele, însă, atât de mici, încât nu pot găzdui mai mult de 3-4 familii.

Înainte de a începe războiul, existau cereri, noi am început acest business în urmă cu 15 ani, și proiectarea buncărelor s-a întâmplat cum un an. Întâi a început proiectarea, după care le-am prezentat publicului și au avut un oarecare impact. Nu pot să spun că erau foarte multe comenzi înainte de nebunia asta, dar după ce tensiunile în zona de Est au început să crească și au escaladat, comenzile, la fel și ele. 

Până să apară conflictul dintre Rusia și Ucraina au fost undeva la 14-16 adăposturi, mai puțin și mai mult complexe, formate din mai multe încăperi, unele simple, altele mai diverse. Vă dați seama că cei care își permit aceste lucruri le vor și un pic optimizate.

Iar acum în perioada aceasta, cereri sunt zilnice iar comenzi, nu putem să spunem un procent, pentru că este o diferență uriașă, acum în câteva luni am luat comenzi de cinzeci și ceva de bucăți.”  a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Sorin Bălan directorul tehnic al firmei.

Care era motivația celor care solicitau astfel de construcții înainte de război?

Majoritatea au luat ideea din America, cei care au vrut înainte ne-au povestit ce au văzut în America. Acum e mai mult frica de război. Înainte de acest conflict, cei care veneau, efectiv se uitau pe internet, sau au călătorit în SUA.

Este destul de securizat, la modul la care, dacă clientul își pierde cheia și nouă ca producător, ne este destul de greu să îl accesăm. Aici trebuie să le explicăm că trebuie să aibă o atenție deosebită față de chestia aceasta, pentru că există riscul să rămâi pe dinafară. Pe dinăuntru nu, îl poți deschide, are două sisteme de siguranță în caz de explozie, și ușa se deformează, totul este manual, poate fi făcut chiar și de copii. Dar din exterior cu siguranță nu o poți deschide decât dacă vii foarte pregătit, cu aparat de tăiat cu oxigen, cu oxigaz.

„Nu avem concurență, suntem singurii din România care am proiectat și pus în operă aceste produse”

Deocamdată acestă afacere a fost dezvoltată doar de o singură firmă din România, dar nu este singurul obiect de activitate al firmei de construcții. De altfel nici cererea deocamdată nu ar justifica o astfel de strategie.

Nu avem concurență, suntem singurii din România care am proiectat și pus în operă aceste produse. Noi am mai căutat, la un moment dat am găsit un anunț dar era foarte, foarte vechi. Era o persoană fizică, nu o firmă. Noi avem ca și experiență tehnică confecțiile metalice, lucrăm cu o fabrică destul de echipată, tehnologia este de anii 2017 – 2021. Fabrica este cap de linie.

Să nu credeți că buncărele sunt niște construcții foarte speciale, sunt foarte speciale prin utilizarea lor, devin selective, dar atât. În rest sunt confecții speciale clasice care se încadrează în clasa de importanță C, în termenii tehnici, nu e nimic foarte special. Un buncăr se face, se îngroapă în beton, și rămâne acolo forever.

Majoritatea cererilor au fost pentru patru locuri.” a mai spus reprezentantul firmei.

Cel mai mic preț pornește de la 60.000 de euro și este varianta pentru care optează majoritatea clienților firmei.

„Un maximum este de 110.000, dar după cum spuneam, diferența de preț o fac dotările opționale. Majoritatea și-au cumpărat buncărul standard, și un echipament de ventilație, de tratare al aerului, ai gaze, poți să respiri și înăuntru. Dar în rest nu au cumpărat mare lucru, pentru că mobila o poți aduce singur, noi le echipăm cu un grup sanitar în cazul în care este cerut. Cel de 4 metri este prevăzut cu grup sanitar, cel de 2 metri jumătate nu este pentru că nu este loc. Se consideră că intri acolo să stai 3-4 ore cât durează un atac și ieși.” spune directorul tehnic Sorin Bălan.

„Dacă ești vizat cumva de o bombă, și te cheamă cumva Putin sau Johannis, cu siguranță nu vei scăpa”

Această protecție nu este infailibilă însă doar pentru persoanele care ar fi vizate de un atac direct cu rachetă. Pentru cetățenii unui oraș atacat buncărul protejează o familie împotriva unei game largi de pericole, de la bombardamente la intoxicări cu gaze.

În cazul atacurilor clasice, ce am studiat noi, adică: bombardament, dacă ești vizat cumva de o bombă, și te cheamă cumva Putin sau Johannis, cu siguranță nu vei scăpa, pentru că există rachete specializate pentru a distruge buncărele. În cazul în care nu ești aceste persoane, și să zicem că deflagrația sau explozia s-a produs undeva pe o rază de 40-50 de metri, ești 100% protejat, nu are cum să penetreze buncărul, decât dacă bomba este trimisă exact peste el. Calculele noastre de rezistență au arătat că o masă de pământ, generată de o explozie de 4-5 metri, nu ar afecta cu nimic acest buncăr, pentru că avem 1,5 metri grosime beton și o casetă din oțel. În cazul în care ești atacat din exterior cu trupe pedestre cu siguranță nu ai o armă portabilă care să penetreze ușa, pentru că în primul rând riști să mori tu ca trăgător, că ușa va ricoșa glonțul. ” a concluzionat constructorul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...