Inteligența artificială, un autor prolific de cărți: se găsesc deja cărți semnate de ChatGPT

Gabriel Peneș 23.02.2023, 12:43
Inteligența artificială, un autor prolific de cărți: se găsesc deja cărți semnate de ChatGPT

Inteligența artificială, un autor prolific de cărți. Chiar dacă lcururile par desprinse dintr-un scenariu SF, ele sunt cât se poate de reale. Abilitățile ChatGPT devin tot mai extinse pe zi ce trece, s-ar putea spune. Creat ca un robot conversațional și o variantă la informarea de pe Google, chatboxul a ajuns să scrie articole de presă și, mai recent, chiar cărți care se găsesc deja la vânzare pe Amazon.

Inteligența artificială, un autor prolific de cărți

Inteligența artificială se extinde și într-un domeniu pe care mulți îl credeau rezervat doar oamenilor. ChatGPT, pentru că despre el este vorba, a fost lansat pe 30 noiembrie, dar face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de OpenAI, un startup cu sediul în San Francisco, care are o relație strânsă cu Microsoft.

Chatboxul parte dintr-o nouă generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte mijloace media.

El este creditat acum ca fiind autor sau co-autor a cel puțin 200 de cărți listate pe Amazon, conform Reuters, citat de engaded.com. Oricum, numărul real al lucrărilor scrise de chatbot este considerat mult mai mare, de vreme ce politicile Amazon nu cer în mod explicit autorilor să dezvăluie dacă au folosit AI pentru scrierea lucrării lor.

„Am văzut oameni care și-au făcut deja o întreagă carieră bazată pe așa ceva”, a spus Brett Schickler, din Rochester, New York, un vânzător care publică cărți pentru copii pe Amazon Kindle Store. „Ideea de a scrie o carte a devenit, se pare, în sfârșit, posibilă”, a adăugat acesta.

Inteligența artificială, un autor prolific de cărți se găsesc deja cărți semnate de ChatGPT
Multe dintre povestirile apărute în revista SF, Clarkesworld, au fost suspectate chiar de editorul publicației că au fost scrise în totalitate de inteligența artificială sau cu ajutorul acesteia, deși sunt semnate de autori umani

Se găsesc deja cărți semnate de ChatGPT

Însuși Schickler are o poveste de 30 de pagini pentru copii, „The Wise Little Squirrel: A Tale of Saving and Investing” (Micuța și înțeleapta veveriță) scrisă și ilustrată de Inteligența Artificială. Cartea se vinde cu 2,99 de dolari pentru o copie digitală și cu 9,99 de dolari, varianta tipărită. El spune că volumașul i-a adus deja un venit de 100 de dolari de la lansarea ei, în ianuarie și a recunoscut că a petrecut doar câteva ore ca s-o scrie, cu ajutorul ChatGPT.

Alte exemple de cărți scrise de AI includ povestea pentru copii „The Power of Homework” (Puterea lucrului de acasă”, o colecție de poezii, „Echoes of the Universe (Ecouri ale Universului) și povestirea SF despre un bordel interstelar, „Galactic Pimp: Vol.1” (Pipița galactică)

„E un lucru de care trebuie realmente să ne îngrijorăm, pentru că acest tip de cărți va „inunda” piața și o mulțime de autori vor râmâne fără obiectul muncii”, a declarat Mary Rasenberger, director executiv la Authors Guild. „Trebuie să existe transparență din partea scriitorilor și a platformelor despre modul în care aceste cărți sunt scrise sau ne vom trezi cu o grămadă de volume de calitate foarte slabă”, a adăugat aceasta.

Între timp, publicația de SF, Clarkesworld Magazine, a oprit temporar primirea de povestiri scurte după a a primit o avalanșă de articole suspectate de a fi fost scrise cu ajutorul ChatGPT, fără ca autorii să semnaleze acest lucru, după cum informează PCMag.

Unele publicații au interzis asemenea lucrări

Editorul revistei, Nel Clarke, nu a specificat cum au fost identificate respectivele lucrări, dar a declarat că a recunoscut anumite tipare de scriere ce l-au dus la această concluzie.

„Ce pot spune este că numărul de interdicții a ajuns la 38% pe lună din toate lucrările primite. În timp ce respingerea și interzicerea lor e un lucru relativ simplu, creșterea uriașă a numărului acestora va necesita anumite schimbări. Pentru ca lucrurile să fie și mai rele, această tehnologie nu merge decât spre perfecționarea ei, așa că detectarea lucrărilor scrise de AI va fi tot mai dificilă”, a adăugat Clarke.

Clarkesworld Magazine a interzis deja peste 500 de autori cu cărți bănuite de a fi scrise cu ajutorul ChatGPT. Publicația plătește 12 cenți pe fiecare cuvânt, lucru ce o face o țintă pentru multe persoane care vor să facă un ban ușor.

Dincolo de problemele etice despre transparența declarării folosirii AI pentru scrierea unei cărți există, de asemenea, și chestiunea informațiilor eronate și a plagiatului. Încă de anul trecut, publicația tech CNET a folosit AI pentru scrierea a cel puțin 73 de articole pe teme economice, fără ca semnătura să apară în clar.

Dar materialele conțineau multe informații greșite și fraze aproape identice luate de pe alte site-uri, ceea ce a determinat CNET să înceteze temporar publicarea unor asemenea articole.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....