Au început escrocheriile și cu Chat GPT. AI-ul este folosit de peste 100 de milioane de oameni

Badea Violeta 19.02.2023, 14:49
Au început escrocheriile și cu Chat GPT. AI-ul este folosit de peste 100 de milioane de oameni

În prezent, Chat GPT este folosit de 100 de milioane de oameni, cel puțin asta susţin experţii Eset, într-un articol publicat, de curând, pe blogul din România al companiei de securitate cibernetică. Odată cu această aplicație, însă, au început să apară și escrocheriile. Iată mai multe detalii!

Chat GPT, o aplicație folosită pentru escrocherii? Ce spun experții

Lansată în luna noiembrie a anului trecut, aplicația Chat GPT a reușit să se impună imediat, ajungând într-un timp foarte scurt la 100 de milioane de utilizatori. Însă, această popularitate uriașă ar putea fi folosită inclusiv pentru escrocherii sentimentale, spun specialiștii Eset, în articolul publicat.

„Având în vedere abilităţile botului AI, nu este surprinzător că oameni din diverse categorii sociale se întreabă dacă nu cumva, într-o bună zi, tehnologii precum ChatGPT (şi, într-adevăr, inteligenţa artificială în general) le vor prelua locurile de muncă (…) Având în vedere popularitatea aplicaţiei web bazate pe inteligenţa artificială, nu putem exclude perceperea acesteia ca o alternativă la interacţiunile umane clasice.

Deşi ChatGPT este conceput pentru a fi un interlocutor obiectiv, care să ajute cu informaţii pe oricine îi solicită acest lucru, este posibil ca această capacitate de a răspunde la orice întrebare să fie folosită şi pentru conversaţii “sentimentale”, a spus Andre Lameiras, expert Eset, potrivit Observatornews.ro.

Totuși, specialiștii s-au întrebat dacă putem spune unor prieteni că suntem implicaţi într-o relaţie sentimentală. Răspunsul este „nu”, iar explicația este cât se poate de simplă. Chatbot-ul nu are capacitatea de emoţii sau prezenţă fizică, astfel că poate fi luat în calcul doar pentru o „relaţie funcţională”.

„Aşadar, nu vă faceţi iluzii, acesta nu poate înlocui (deocamdată) un partener în adevăratul sens al cuvântului, mai ales la nivel emoţional”, a mai transmis sursa citată.

Citește și Românii vor fi obligați să șteargă această aplicație din telefon. Milioane de oameni o folosesc zilnic și vor fi afectați!

Chat GPT
Chat GPT

Se pot colecta date personale

Totuși, specialiștii se tem că s-ar putea ajunge la escrocherii sentimentale cu ajutorul acestei aplicații. Anumiți utilizatori ar putea crea profiluri false și ar putea profita de naivitatea altor oameni.

„Aceşti boţi bine pregătiţi pot fi compromişi cu uşurinţă şi utilizaţi pentru a colecta suficiente date personale, pentru a lansa alte escrocherii de succes sau chiar pentru a face solicitări directe de bani în încercarea de a obţine un profit uşor pentru creatorii lor. În acelaşi timp, profiluri false ca acestea pot fi folosite pentru a răspândi link-uri şi fişiere rău intenţionate.”, a mai declarat specialistul Eset.

Citește și Google Maps a fost detronat. Șoferii au început să folosească o altă aplicație!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...