Întâlnire importantă în China. Miniștrii de externe chinez și rus discuții de ultimă oră

Mihnea Tălău 30.03.2022, 13:33
Întâlnire importantă în China. Miniștrii de externe chinez și rus discuții de ultimă oră

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov se află în China unde poartă discuții că omologul său chinez Wanh Yi. În „condițiile internaționale dificile, Moscova și Beijingul au convenit să-și extindă cooperarea.

Rusia și China își extind cooperarea

Rusia și China au convenit să extindă cooperarea în cadrul unei reuniuni a miniștrilor lor de externe care a avut loc miercuri în China, a declarat agenția de știri Interfax, citată de ministerul rus de externe, pe fondul a ceea ce Moscova a descris drept „condiții internaționale dificile”.

Agenția a afirmat că cooperarea a inclus consolidarea coordonării politicii externe și vorbirea pe o singură voce în ceea ce privește afacerile globale, consemnează Reuters.

Ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov în provincia estică chineză Anhui. Lavrov participă aici și la două reuniuni multinaționale privind Afganistanul, alături de reprezentanți din Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Prietenia dintre Rusia si China
Prietenia dintre Rusia si China

„Relații la cel mai puternic nivel din toate timpurile”

Atacul Rusiei asupra Ucrainei este un subiect care va influența în mare măsură dezbaterile.

Spre deosebire de multe națiuni occidentale, China a refuzat să condamne invazia și a rămas în urma multor alte țări în ceea ce privește acordarea de ajutor umanitar Ucrainei.

Beijingul și-a exprimat în repetate rânduri opoziția față de sancțiuni, insistând că va menține schimburile economice și comerciale normale cu Rusia și a refuzat să condamne acțiunile Moscovei în Ucraina, dar guvernul se teme ca firmele chineze să nu se lovească de sancțiuni. Se recomandă prudență în ceea ce privește investițiile în Rusia, al doilea mare furnizor de petrol și al treilea furnizor de gaze.

Cu două zile în urmă, Serghei Lavrov, a declarat că relațiile Rusiei cu China sunt la cel mai puternic nivel din toate timpurile, în condițiile în care națiunile occidentale încearcă să izoleze Moscova cu sancțiuni fără precedent din cauza invaziei Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...