Rusia ar putea ajunge la un comprimis cu Ucraina? Serghei Lavrov: „Există speranţe”

Stan Filon 16.03.2022, 13:50
Rusia ar putea ajunge la un comprimis cu Ucraina? Serghei Lavrov: „Există speranţe”

Apar semnale că războiul din Ucraina ar putea să se termine în curând. Cel care a dat speranțe poporului ucrainean a fost ministrul rus al Externelor, Seghei Lavrov, care a recunoscut că negocierile de pace duse cu Ucraina sunt dificile, însă a spus că sunt speranțe pentru un compromis. Între timp, se duc duc lupte grele în orașul Mariopol, asediat de armata rusă, care continuă bombardamentele.

Se preconizează un acord între Rusia și Ucraina?

Ministrul rus al Externelor, Serghei Lavrov, a vorbit recent despre negocierile de pace care sunt în plină desfășurare. Partea rusă negociază încetarea focului cu partea ucraineană, discuțiile fiind purtate acum în mediul online. Oficialul a spus că negocierile nu sunt ușoare deloc, dar există șansa să se ajungă la un compromis.

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis. Volodimir Zelenski însuși a făcut o serie de declarații interesante nu cu mult timp în urmă. Președintele ucrainean a apreciat pozițiile părților în negocieri ca fiind „mai realiste”. Aceasta este o evaluare mai realistă din buzele domnului Zelensky a ceea ce se întâmplă. Pentru că înainte de asta, desigur, a făcut astfel de declarații de confruntare”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Se preconizeaza un acord intre Rusia si Ucraina
Se preconizeaza un acord intre Rusia si Ucraina

Dialogul dintre cele două părți a devenit „mai realist”

Sergei Lavrov a menţionat că negociatorii ambelor tabere sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, iar varianta discutată cel mai intens se pare că este neutralitatea Ucrainei. Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare, pentru încetarea războiului din Ucraina.

Și președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, a vorbit despre negocieri și a semnalat și el progrele făcute de negociatori. Șeful statului a publicat o filmare în care a spus că „negocierile de pace par să fie mai realiste, dar că este nevoie de mai mult timp”, a spus Volodmir Zelenski.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodmir Zelenski, a spus și el că încă sunt „contradicţii profunde” între cele două echipe de negociatori, dar a amintit și el de un posibil „compromis”. Discuțiile dintre cele două părți vor continua și miercuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...