Americanii și chinezii s-au certat de față cu toată lumea la primele discuții de la instalarea administrației Biden. ”Să nu ne mai vorbească de sus”

Cristian Cojocaru 19.03.2021, 16:06
Americanii și chinezii s-au certat de față cu toată lumea la primele discuții de la instalarea administrației Biden. ”Să nu ne mai vorbească de sus”

În timpul primelor discuții de la instalarea administrației Biden, americanii și chinezii s-au certat față în față, fără a mai ține cont că sunt în timpul unei dezbateri publice. Unul dintre oficialii chinezi le-a atras atenția oficialilor americani de nu le mai ”vorbi de sus”.

Americanii și chinezii s-au certat în timpul unei dezbateri publice

Un episod mai puțin obișnuit a avut loc la primele discuții ale oficialilor chinezi și americani după instalarea noii administrații. Astfel, un oficial chinez le-a recomandat americanilor să își rezolve mai întâi propriile probleme cu privire la drepturile omului, făcând aluzie la rasism, totodată spunându-le că americanii le ”vorbesc de sus” .

Antony Blinken a adus critici la adresa Chinei făcând referire la cazurile de încălcare a drepturilor omului în Hong Kong și Xinjianj. Nu a fost decât un pas până când această remarcă s-a transformat într-un schimb de critici dure între oficialii americani și cei chinezi. Oficialii chinezi au acuzat SUA că a instigat diferite state ”să atace China”.

Pentru a nu se lăsa mai prejos, americanii au declarat că Beijingul ”a venit cu intenția să facă grandomanie”, astfel că relațiile tensionate dintre cele două mari puteri ale lumii urcă pe o nouă culme. SUA a ridicat probleme cu privire la tratarea musulmanilor uighuri în Xinjiang de către chinezi.

Protagoniștii schimbului de replici a avut loc între secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan și un oficial al politicii externe din China, Yang Jiechi precum și a ministrului de Externe Wang Yi. Unul dintre oficialii americani au afirmat că aceste discuții au continuat timp de două ore, fiind unele ”substanțiale, serioase și directe”.

Primele discuții ale administrației Biden nu a decurs tocmai favorabil
Primele discuții ale administrației Biden nu a decurs tocmai favorabil

 Washingtonul a fost acuzat de folosirea puterii militare

Înainte ca aceste discuții să aibă loc cu ușile închise, Blinken a afirmat că vor „discuta despre preocupările serioase față de acțiunile Chinei, inclusiv în Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile cibernetice asupra Statelor Unite și presiunile economice la adresa aliaților noștri”. „Fiecare dintre aceste acțiuni amenință ordinea bazată pe reguli care menține stabilitatea globală”.

Yang Jiechi a acuzat că Washingtonul a făcut uz de puterea sa militară precum și de supremația financiară pentru a afecta alte state ale lumii. Pe lângă acest lucru, oficialul chinez a menționat despre problemele rasiste din SUA, afirmând că persoanele de culoare au ajuns să fie ”măcelărite”.

„Abuzează așa-numitele noțiuni de securitate națională pentru a obstrucționa schimburile comerciale normale și a incita unele țări să atace China”, a afirmat Yang Jiechi.

Sullivan a întors replica afirmând că ”vom apăra întotdeauna principiile noastr, poporul nostru și prietenii noștri”. Acest schimb de replici a avut loc în fața presei din întreaga lume.

”A fost o luptă neobișnuit de lipsită de diplomație, în special pentru o întâlnire convocată pentru a face bilanțul relației SUA-China sub o nouă administrație americană. În prealabil, echipa Biden fusese directă în criticile publice față de Beijing. Deci, chinezii știau la ce să se aștepte și păreau că au venit pregătiți să răspundă acuzațiilor. Au fost deosebit de furioși că Washingtonul le-a impus sancțiuni cu o zi înainte de discuții, din cauza represiunii la adresa protestatarilor pro-democrație din Hong Kong. S-ar putea să fi existat și un anumit teatru, deoarece un oficial american a spus că discuția privată care a urmat a fost substanțială și serioasă” a fost remarca analistei Barbara Plett-Usher pentru BBC.

Urmăriți Impact.ro și pe