REPORTAJ

Insula Îngerilor de pe Lacul Morii. Între legende și reamenajare. Cum a ras Ceauşescu zeci de morminte şi o biserică pentru măreţul proiect

Cristian Botez 30.09.2021, 11:37

Deși pare greu de crezut, sunt mulți bucureșteni care habar nu au sau știu foarte puține lucruri despre Lacul Morii. Venind cu mașina pe șoseaua care leagă cartierele Crângași și Militari, între Piețele Crângași și Lujerului, sau cu tramvaiul liniei 41, poți să vezi doar stăvilarul, Barajul Ciurel, pe unde sute de tone de apă se varsă spectaculos, în forță în albia Dâmboviței. De-a lungul șoselei, pe câteva sute de metri, poate fi observat doar un taluz înalt de cinci metri, străjuit de înaltul cerului, iar seara, atunci când e senin, de soarele ca o minge de foc, suspendat într-o cădere lină.

Cel mai mare lac bucureștean apără orașul de inundații!

Cine are are însă curiozitatea de a urca pe malul de pământ sau cine își propune în mod expres acest lucru, și o face pentru prima oară, poate avea uriașa surpriză de a vedea o întindere de apă imensă, a cărei existență nici nu ar fi putut să o bănuiască. Este Lacul Morii, cel mai mare lac bucureșten cu o suprafață de aproape 250 de hectare, care este mărginit de cartierele Giulești, la est și sud-est, Crângași, la nord și nord-est și de satul Roșu, comuna Chiajna, la sud-vest.

Lacul a fost amenjat la comanda lui Nicolae Ceaușescu, care a vrut să creeze lacul pentru a feri Bucureștiul de o eventuală inundare catastrofală provocată de revărsarea Râului Dâmbovița. Lucrarea a început în 1985 și a fost finalizată anul următor. Uriașele plăci de beton care înțepenesc malurile de pământ de jur împrejur, pe toată circumferința aproximativă a lacului, într-un unghi de 30 de grade, sunt însoțite, în șerpuirea conturului de un drum-alee cu o lățime de aproximativ șase metri, loc de promenadă pentru locuitorii zonei, ai cartierelor învecinate.

În proiectul inițial era prevăzută și amenjarea insulei lacului, cunoscută popular ca Insula Îngerilor sau Insula Sufletelor Pierdute, cu o suprafață de 33 de hectare, situată la capătul malului dinspre cartierul Giulești Sârbi, în dreapta locului, pe povârniș în jos, fiind capătul străzii Cornului, a acestui cartier. Presărat cu elemente arhitecturale de efect, așa cum a fost gândit locul inițial, cu arcade, cu o fântână, un bazin mare de piatră albă și chiar un foișor, un chișoc de fanfară, de dimensiuni impresionante, care și acum, într-o stare de degradare și erodare întristătoare, cu coloane de piatră țintuite spre înalt de o cupolă, are o acustică de o deosebită calitate.

Fostul dictator comunist se gândise la acest loc ca la un spațiu dedicat destinderii și relaxării oamenilor muncii. Dar nu a mai apucat să-și vadă și acest proiect împlinit. Trei ani mai târziu, în acel controversat, și acum, decembrie 1989, Ceaușescu și consoarta sa aveau să fie executați în numele așa zisei Revoluții Române.

Și nu știi dacă pescarii sunt chiar acolo, pescuind, sau gândurile lor zboară peste luciul apei

După 1990, noul mediu administrativ, socio-economic și de afaceri avea să abandoneze insula. De interes au fost, în deceniile care au urmat, terenurile interesante pentru investiții imobiliare, acapararea de spații vaste ale întreprinderilor, vânzarea acestora, în general obiective care puteau aduce câștiguri colosale, în mod facil și într-un timp foarte scurt.

Astfel, malul Lacului Morii, în special segmentul descris în acest reportaj, ca și Insula Îngerilor, desigur, au fost lăsate pradă distrugerii. Timpul, nemilos, natura lăsată să cucerească orice spațiu din care omul se retrage, a creat un peisaj inedit, sălbatic. Au apărut și s-au dezvoltat populații de păsări de apă, rațe mari, rațe cârâitoare, lișițe și corcodei. Iar pe mal, prin hățișurile de arbori pitici, chiar fazani. Au fost văzute deseori în zonă și vulpi, dar și iepuri fugăriți de puzderie de câini sălbăticiți.

Locul a devenit un altfel de loc de promenadă decât cel gândit inițial. Un loc în care oamenii vin cu sutele, în zilele cu timp frumos, să se plimbe pe marginea lacului. O mulțime de bicilciști au aici pista perfectă, departe de traficul incomod și solicitant din oraș. Reflexiile de pe apă, apusurile superbe, care revarsă asupra panoramei imense o strălucire caldă, sunt veritabil pansament pentru suflete.

Mai pe tot traseul, din loc în loc, în mici grupuri sau într-o izolare căutată și liniștitoare, pescari mai mult sau mai puțin amatori, își păzesc undițele ori lansetele aplecate cu evlavie parcă peste luciul apei, țintind cu privirea pluta sau tremurul imperceptibil al oglinzii de apă. Și, urmărindu-i cu discreție, nu știi dacă acești oameni chiar sunt acolo, pescuind, sau gândurile lor zboară aiurea peste tremurul delicat al apei, spre numai ei știu ce.

Insula Îngerilor de pe Lacul Morii
Insula Îngerilor de pe Lacul Morii

Atunci buldozerele au răscolit mormintele, morții și sufletele celor vii

Zbor de gânduri ale unor oameni vii, care se vor fi întâlnind într-un chip de nepătruns cu mintea, cu Sufletele Pierdute. Căci această micuță insulă, legată de mal printr-un istm îngust, o limbă de pământ, se numește și așa. Și originea numelui este legată de întâmplări tulburătoare. Aflate în legătură chiar cu nașterea acestui lac. Când a fost făcut proiectul de amenjare a zonei, pe timpul lui Ceaușescu, așadar, aici se afla marginea de cartier, cu case nevoiașe. Dar și un cimitir și o biserică. Cimitirul Crângași și Biserica Sfântul Ierarh Nicolae.

Cu puțin înainte să înceapă lucrările de demolare a tuturor construcțiilor aflate pe terenurile care, în scurtă vreme, aveau să devină fundul lacului, autoritățile au somat locuitorii să deshumeze și să mute rămășițele celor pe care îi aveau îngropați în cimitir. Termenul a fost doar de o săptămână. Insuficient pentru cei mai mulți să facă ce li s-a impus. Astfel că în ziua stabilită, buldozerele au ras totul, inclusiv biserica și mormintele în care se aflau trupurile celor îngropați întru veșnicie.

A fost una din cele mai mari ticăloșii ale regimului ceaușist. Jalea și durerea oamenilor au fost fără margini. O tristețe s-a abătut pe mulți ani peste acel loc și mai domnește încă. Și se spune că sufletele tulburate din somnul de veci bântuie și acum tostă zona, în căutarea locurilor de odihnă eternă.

De la tuneluri subterane la proiecte raționale

În ultimii ani, mai marii administrațiilor locale, fie de sector, ba chiar cel mai mare, la un moment dat, pe Capitală, dr. Sorin Oprescu, au avut ideea sau au vrut să le continue pe cele vechi, să transpună în fapte concrete planurile ținute, generic spus, „prin sertare. Și lipsă de idei nu au dus primarii. De la cele mai năstrușnice, autor fiind desigur, căci de notorietate este, cea a lui Sorin Oprescu, de a construi un tunel subteran care să lege Lacul Morii, malul acestuia din zona stăvilarului, cu Centrul Civic, actualul Bulevard al Unirii, de la poalele Casei Poporului.

Alții au fost mai ancorați în realiate, dar s-au izbit de chichițe specific dâmbovițene. Că tot suntem în zonă. Insula Îngerilor era în parohia Administrației Naționale a Apelor Române. A fost în discuție, în câteva rânduri, încheierea unui protocol între această instituție și Primăria Sectorului 6, dar nu s-a concretizat. În special din cauza inerției conducerilor ANAR, care au avut dispoziții diferite sau li s-au stins avântul ca urmare a succesiunii repetate a guvernelor, fapt ce a dus la inevitabila lipsă de continuitate în transpunerea în fapte a proiectelor.

Primarul Ciprian Ciucu: „În șapte luni reamenajăm digurile”

Iată însă, gând la gând cu bucurie, într-o coincidență astrală, și o spune reporterul impact.ro într-o notă anecdotică, concomitent cu ultimul periplu jurnalistic prin zonă, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a dat startul începerii lucrărilor de amenjare a malurilor Lacului Morii. Chiar ieri, 29 septembrie, la prima oră a zilei, buldozere, excavatoare, camioane și alte utilaje, mai mici, mai mari, și o armată de ingineri și muncitori au luat la răscolit, mai întâi lungul șir de borduri ce desenau până acum conturul lacului, apoi hățișurile de boscheți și arbuști care împânziseră drumul.

Prezent și el, printre echipele de muncitori, iată ce a spus primarul Ciprian Ciucu despre acest proiect:

„Am dat ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare a digului Lacului Morii, pentru promenadă și mișcare. Lucrările vor fi gata la 1 mai 2022, cu o singură mențiune: va conta foarte mult dacă va fi o iarnă grea sau ușoară. Dacă va fi o iarnă grea, nu se va putea lucra și termenul va fi prelungit până la 1 iunie 2022. Am intrat în prag de iarnă cu lucrările pentru că procedura de achiziție a durat destul de mult. Proiectul prevede iluminat de tip LED, pistă de alergare, bănci, coșuri de gunoi, amenajări peisagistice și altele”.

Insula Îngerilor de pe Lacul Morii

În legătura cu Insula Îngerilor, aceasta face loc, încă, unor discuții care implică și alte instituții.

„Zona extinsă a Lacului Morii, inclusiv insula, face deja obiectul unui concurs de soluții demarat de către Primăria Sectorului 6, împreună cu Ordinul Arhitecților”, a spus Ciprian Ciucu.

În mod concret, am aflat că, într-o primă fază, aleea de promenadă desfășurată de-al lungul lacului, între Barajul Ciurel și zona Insulei Lacului Morii, cu o lungime de 2155 metri, suprafața pentru promenadă va avea mai bine de 10.000 de metri pătrați, acesta fiind, practic, perimetrul ce urmează a fi amenajat.

Tot traseul va fi asfaltat, dalele de beton vor fi înlocuite, vor fi montate bănci, pergole de lemn, stâlpi de iluminat pe toată lungimea aleii, dar și pe taluz, spre luciul apei. Vor fi instalate, totodată, balustrade metalice, coșuri de gunoi, un sistem de supraveghere video, scări cu acces pentru persoanele cu dizabilități.

Toată lucrearea va costa, cel puțin așa este prevăzut la stadiul de proiect, 9,3 milioane de lei, lucrările urmând să dureze, portivit planului, șapte luni. Amenajarea Insulei Lacului Morii va veni ulterior, ca o a doua fază a proiectului demarat ieri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...