Inovație în România. Orașul în care un tramvai va colecta toate obiectele care se bagă în priză

Aurora Popa 05.04.2021, 14:40

Un tramvai va colecta obiectele care se bagă în priză. Românii nu sunt acomodați cu reciclarea electrocasnicelor nefolosite, iar din comoditate mulți preferă să rămână cu ele în locuință. Statisticile arată că România are o rată de reciclare de 5% și o țintă de 50% până la finalul anului trecut. Pentru ca procentele să crească începând de anul acesta, la Iași un tramvai va colecta obiectele care se bagă în priză de la locuitorii orașului.

Un tramvai va colecta obiectele care se bagă în priză

Actiunea de colectarea a debutat la începutul acestei luni, iar tramvaiul staționează timp de câteva ore în stația Tg. Cucu de unde se încarcă cu electrocasnice nefolositoare de la laptopuri si până la frigidere.

Este cea mai ecologică modalitate de a strânge aceste deșeuri. Ne-am inspirat din faptul că aceste deșeuri electrice vor ajunge la reciclare, tot electric și lucrul acesta ne-a încântat, a declarat Cătălin Neculau- director Salubris Iași.

Particularitatea acestei campanii constă în interacțiunea directă cu ieșenii și preluarea deșeurilor electrice și electrocasnice din apropierea domiciului lor.

De acum, dacă s-a făcut cu reciclările astea, cred că o să fie mai ușor. Lumea o să audă și o să le aducă, spune un ieșean care a adus spre reciclare un laptop.

Un tramvai va colecta obiectele care se baga in priza
Un tramvai va colecta obiectele care se baga in priza

Costurile acestui proiect s-au ridicat la aproximativ 45.000 lei și includ toate cheltuielile efectuate cu amenajarea tramvaiului de colectare. Particularitatea acestei campanii constă în interacțiunea directă cu ieșenii și preluarea deșeurilor electrice și electrocasnice din apropierea domiciului lor. În acest mod autoritățile locale își propun să contribuie la atingerea obiectivelor dezvoltării durabile prin schimbarea mentalității oamenilor și dezvoltarea capabilității comunității ieșene de a utiliza resursele în mod rațional și eficient.

Colectarea este gratuită. Se va face pe toate liniile de tramvai și în weekend, pentru a nu încurca circulația rutieră și sigur că da, în funcție de solicitări, vom multiplica numărul de locații în care putem prelua asemenea deșeuri, adaugă Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Tramvaiul Reciclării va merge prin cartierele municipiului în zilele de sâmbătă și duminică în intervalul orar 9.00 – 16.00 și va staționa în stațiile prestabilite din Dacia, Cug, Copou si Canta.

Urmăriți Impact.ro și pe