Cantitate record de deșeuri pe plaja de la Edighiol. Imagini dezolante

Ioana Constantin 19.03.2021, 18:25

Cantitate record de deșeuri pe plaja de la Edighiol. De șase ori mai multe deșeuri pe porțiunea de plajă de la Edighiol, față de sesiunea din toamna anului trecut. Acestea sunt rezultatele monitorizării de plajă din luna februarie, realizată de ONG Mare Nostrum. De ce este atât de dramatică această concluzie?

Cantitate record de deșeuri pe plaja de la Edighiol

Plaja de la Edighiol face parte din Rezervația Științifică a Biosferei Delta Dunării, iar acest lucru înseamnă că, în teorie cel puțin, turiștii nu ajung în acest loc. Cu toate acestea, cantitatea de deșeuri înregistrată pe această porțiune de plajă este de 6 ori mai mare decât în toamna anului trecut. În urma ultimei acţiuni a voluntarilor de mediu de la ONG Mare Nostrum s-au a înregistrat 2.286 deșeuri, față de 379, câte au fost inventariate în sesiunea anterioară de monitorizare.

Acesta este un rezultat tragic, pentru că plaja de la Edighiol este cea mai sălbatică plajă dintre toate sectoarele monitorizate în această sesiune, adică 4. Ceea ce înseamnă că toate deșeurile sunt aduse de valuri. Acestea sunt fie aruncate în mare de la bordul navelor care tranzitează toate colțurile Mării Negre, fie scoase de curenți de pe fundul mării și aduse la mal. În acest fel, ne dăm seama, de fapt, cât de mult poluăm, de fapt, marea. spune Angelica Paiu, expert ONG Mare Nostrum

Şi din păcate plaja de la Edighiol nu este singura monitorizată în această sesiune. Pe langă acestea, mai sunt 3 porțiuni de plajă: Constanța, Saturn și Corbu. În total au fost colectate 5801 deșeuri. Plaja din Constanța este din nou pe primul loc, cu o cantitate de 1715 deșeuri, urmată fiind de Saturn (1506) și Corbu (294) Potrivit statisticilor cantitatea înregistrată la Saturn este de 3 ori mai mare decât în primăvara lui 2020, situație similara si în cazul plajei din Corbu. În mai 2020, au fost înregistrate doar 171 de deșeuri, față de cele 294 din această sesiune.

Chiar dacă cifrele par mici, nu sunt. Și spunem asta pentru că a mai existat o monitorizare în luna octombrie a anului trecut, tocmai de aceea ar fi trebuit să găsim mult mai puține deșeuri, a mai spus Angelica Paiu.

Cantitate record de deseuri pe plaja de la Edighiol
Cantitate record de deseuri pe plaja de la Edighiol

Plasticul predomină la categoria deșeuri

Materialul polimeric artificial a predominat și în această sesiune. 5079 din cele 5801 au fost din material polimeric artificial, urmate fiind de deșeuri din categoria textile si metal. Cel mai întâlnit tip de deșeu îl reprezintă piesele de polistiren cu dimensiuni cuprinse între: 2.5 și 5 cm, urmat de mucurile de țigări. Nu au lipsit însă nici deşeurile surpriză găsite pe plajă, în urma monitorizărilor. Au fost identificate butelii aruncate pe plaja, ligheane, sticle de sampon, precum și inhalatoare ”uitate” în nisip. În mod evident, niciunul din aceste deșeuri nu a ajuns accidental pe porțiunile de plajă.

ONG Mare Nostrum derulează în această perioadă proiectul „Creșterea gradului de conștientizare a publicului și reducerea deșeurilor marine în vederea protecției ecosistemului Mării Negre”, prin intermediul căruia urmăreşte creșterea gradului de conștientizare asupra deșeurilor marine prin promovarea unor acțiuni comune de reducere a deșeurilor fluviale și marine în țările riverane Mării Negre, partenere în cadrul acestuia proiectului. Este vorba de Turcia, România, Bulgaria și Georgia.

Astfel vor fi organizate raining-uri, expoziții în aer liber, sesiuni de monitorizare a deșeurilor, întâlniri cu diverși factori interesați și de decizie, sesiuni de aplicare de chestionare.

Urmăriți Impact.ro și pe