Informația momentului despre sistemul de pensii din România: când intră banii luați neconstituțional

Gabriel Peneș 12.01.2023, 09:33
Informația momentului despre sistemul de pensii din România: când intră banii luați neconstituțional

Informația momentului despre sistemul de pensii din România. 2023 începe rău pentru o anumită categorie de pensionari. Peste 200.000 de seniori vor primi mai puțini bani, dat fiind că guvernul a apucat să tipărească taloanele de pensie, cu tot cu reținerea de 10% pentru plata asigurării de sănătate în cazul  celor cu pensii mai mari de 4.000 de lei, ce a fost declarată neconstituțională de CCR. Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a punctat necesitatea ca banii să fie returnați cât mai repede pensionarilor afectați.

Informația momentului despre sistemul de pensii din România

CCR a decis, la finalul lunii decembrie 2022, că mai multe prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.

Dar cum taloanele de pensie pentru luna ianuarie au fost tipărite înainte de decizia CCR, acești pensionari vor primi pensia, în continuare – așa cum s-a întâmplat și pe tot parcursul anului 2022 – micșorată prin reținerea sumei pentru CAS.

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a ținut să facă o analiză a deciziei date zilele trecute de CCR care îi vizează pe pensionarii care încasează peste 4000 de lei.

„În decembrie, CCR a spus că Guvernul nu trebuia să rețină contribuția la sănătate pensionarilor cu pensii peste 4000 lei, diminuându-le astfel cuantumul pensiei (nu pot fi afectate drepturi prin ordonanțe de urgență). Așa cum a făcut tot anul 2022. Banii trebuie să fie returnați pensionarilor vizați. Toți banii, din ianuarie 2022 până în decembrie 2022”, a comentat aceasta pe pagina de Facebook.

Informația momentului despre sistemul de pensii din România: când intră banii luați neconstituțional
Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a cerut guvernului să returneze banii opriți pentru plata CAS pensionarilor cu pensii mai mari de 4.000 de lei

Când intră banii luați neconstituțional

Alexandru a mai apreciat că ar trebui pusă presiune pe guvernul PSD-PNL pentru ca sumele oprite deja din aceste pensii să fie returnate cât mai rapid  pensionarilor afectați.

„Acum, nu peste 2, 3 ani, Guvernul sperând că, între timp, oamenii renunță/uită. Sigur, nu mai poate reține (așa cum a făcut-o în 2022) aceste sume de acum înainte (adică din ianuarie 2023), dar nici să îl lăsăm să îi păcălească pe acești oameni, de la care deja s-au încasat contribuții și să nu le dea banii înapoi, după decizia CCR. Acești bani, reținuți în 2022 pensionarilor cu pensia peste 4.000 lei, sunt acum ilegal în conturile Guvernului. Și s-au folosit de ei”, a susținut Violeta Alexandru.

Fostul ministru a apreciat că Guvernul trebuie să emită actul normativ ce detaliază procedura de returnare a sumelor reținute.

„Ar fi culmea ca, în loc să își facă treaba și să explice care este procedura de recuperare imediată a banilor de către pensionari, să stea la cutie până când ajung pensionarii să lupte (din nou) singuri, prin instanță, pe banii și pe nervii lor. Destul că luptă pentru alte drepturi.

Guvernul trebuie să emită actul normativ ce detaliază procedura de returnare a sumelor reținute. Desigur, e o chestiune de voință politică”, a mai scris Violeta Alexandru.

Reamintim că actualul ministru al Muncii, Marius Budăi, a subliniat că lucrurile trebuie clarificate, deoarece nu a fost nicio problemă sau greșeală de calcul, iar remedierea situației drepturilor cuvenite acestor pensionari se va reglementa odată cu plata pensiilor pe luna februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....