UPDATE: CCR a decis. Eliminarea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari este neconstituțională

Mihnea Tălău 05.05.2022, 15:33
UPDATE: CCR a decis. Eliminarea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari este neconstituțională

UPDATE:

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, joi, că  legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, este neconstituţională, au declarat surse din CCR. Decizia a fost luată cu 6 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”.

Știrea inițială: Foștii parlamentari nu se lasă. Ei țin cu dinții de pensiile lor speciale, unele dintre acestea ajungând şi la aproximativ 15.000 de lei. Curtea Constituţională (CCR) va judeca joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Foștii aleși vor să se bucure în continuare de pensii speciale

Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

Foștii aleși vor să se bucure în continuare de pensii speciale, care ajung și până la 14.930 de lei, pentru cei cu mai mult de trei mandate.

Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat. În luna în care au fost desfiinţate aceste pensii speciale, nu mai puţin de 827 de deputaţi şi senatori beneficiau de ele.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Un mod „clasic” de a face bani în România devine istorie. Parlamentul a votat miercuri, 4 mai

Adrian Năstase, Petre Roman și Vasile Blaga, printre beneficiari

Printre aceștia se numără foști premieri, miniștri, dar și cunoscuți lideri politici, precum Adrian Năstase, Petre Roman, Gheorghe Funar, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu, Nicolae Văcăroiu, Victor Babiuc, Silviu Prigoană, Călin Popescu Tăriceanu, Norica Nicolai, sau Vasile Blaga.

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost reintroduse în 2015, după ce fuseseră anulate în timpul guvernării Boc. Potrivit legii 96/2006 un parlamentar primea o indemnizație specială în valoare de peste 2000 de lei pentru un mandat, existând cazuri în care pensiile speciale ajungeau chiar și la 15.000 de lei în cazul senatorilor și deputaților care au deținut mai multe mandate.

Trebuie spus că la începutul anului 2022 erau 9.680 de persoane care încasează pensii de serviciu (speciale), jumătate dintre beneficiari fiind magistrați, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Acestor pensii de serviciu li se adaugă și cele ale militarilor, polițiștilor, angajaților din serviciile secrete, care sunt plătiți din fondurile caselor de pensii ale ministerelor apărării și de interne. Numărul acestora nu este cuprins în centralizarea realizară de Casa Naţională de Pensii Publice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...