Încălzirea pe gaz va fi restricționată în Italia. Ce sunt sfătuiți italienii pentru a face economie

Beatrice Dumitru 07.10.2022, 22:58
Încălzirea pe gaz va fi restricționată în Italia. Ce sunt sfătuiți italienii pentru a face economie

Europa se află în cea mai gravă griză energetică și tot mai multe țări sunt nevoite să ia măsuri în fața penuriei de aprovizionare cu gaze declanșată de războiul din Ucraina. Printre statele aflate în această situație se află și Italia, care va restricționa căldura în această iarnă.

Ce a decis Italia pentru a economisi gaze

Decizia Italiei vine în timp ce guvernele din întreaga Europă caută să reducă cererea și să consolideze aprovizionarea cu energie înainte de iarnă, deoarece multe state erau dependente de gazul din Rusia, care a fost restricționat în urma războiului din Ucraina.

Conform unui nou decret guvernamental, italienii se vor confrunta cu încă 15 zile fără încălzire, mai exact, va fi pornită cu două săptămâni mai târziu decât toamna trecută. De asemenea, italienilor li se va cere să-și reducă termostatele cu un grad și chiar să le oprească încă o oră pe zi. Excepție fac doar creșele și spitalele.

Încălzirea pe gaz va fi restricționată în Italia. Ce sunt sfătuiți italienii pentru a face economie
Italienii sunt îndemnați să-și dea termostatele mai încet.

Înainte de invazia din februarie, Italia era al doilea cel mai mare importator de gaz rusesc din UE, importurile reprezentând 40% din necesarul țării. Aceasta a ajuns acum la doar 10%, deoarece Roma s-a orientat către alte surse de energie și gaze naturale lichefiate, scrie BBC.

Măsurile luate de statele din Europa

Din cauza crizei energetice, multe guverne europene au anunțat planuri similare de economisire a energiei.

În Franța, de exemplu, locuințele și birourile vor fi încălzite la maximum 19 grade Celsius, nu va fi apă caldă în clădirile publice, iar temperatura din piscine și săli de sport va fi, de asemenea, redusă. De asemenea, interdicția de a lăsa ușile deschise în magazinele încălzite sau cu aer condiționat, care era anterior în vigoare în unele zone, a fost extinsă la nivel național.

Și Spania a impus ca încălzirea să nu depășească 19 grade Celsius, precum și ca ușile să fie închise pentru a nu risipi căldura și ca luminile din vitrinele magazinelor să fie stinse după ora 22:00.

Germania, de asemenea, a decis să nu mai lumineze monumentele și clădirile publice și a avertizat că încălzirea ar putea fi oprită la intrările, coridoarele și foaierele clădirilor publice.

La un summit al UE de la Praga, vineri, liderii europeni au discutat despre plafonarea prețurilor cu ridicata la gaz pentru a proteja consumatorii, în timp ce multe state au introdus deja plafoane naționale la prețul plătit de cetățeni pentru energie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...