Comisia Europeană se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari pentru a propune în această săptămână o plafonare a prețului gazelor naturale importate, cel puțin 13 țări din UE insistând asupra acestei măsuri pentru a contribui la limitarea creșterii prețurilor la energie.
„Criza energetică (…) provoacă acum presiuni inflaționiste nesustenabile care lovesc puternic gospodăriile și întreprinderile noastre”, se arată într-o scrisoare, semnată acum de cel puțin 13 țări membre și trimisă comisarului pentru energie, Kadri Simson. „Încă nu am abordat cea mai gravă problemă dintre toate: prețul cu ridicata al gazelor naturale”.
Până în prezent, Comisia s-a ferit să propună un plafon – și este puțin probabil ca acesta să facă parte din măsurile prezentate înaintea unui summit de urgență al miniștrilor UE din domeniul energiei, care va avea loc vineri.
În schimb, există un consens larg în jurul celor trei măsuri de bază sugerate de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la începutul acestei luni. De asemenea, Comisia va trimite capitalelor un „plan de acțiune”.
Cele trei măsuri includ o plafonare a veniturilor companiilor care nu folosesc gazul pentru a genera electricitate și o taxă pe profiturile companiilor de combustibili fosili cu sediul în UE – ambele măsuri ar urma să strângă fonduri pentru a-i ajuta pe europenii cu facturi mari la energie – precum și raționalizarea obligatorie a energiei electrice.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Dar scrisoarea are ca scop să dea un impuls pentru a adăuga un plafon la prețul gazelor. Scrisoarea, semnată de Italia, Spania, Polonia, Grecia, Belgia, Belgia, Malta, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Croația și România, solicită Comisiei să prezinte o propunere pe care miniștrii să o discute vineri, urmată de o inițiativă legislativă mai formală „cât mai curând posibil”.
Von der Leyen a sugerat inițial doar plafonarea prețului la gazul rusesc, dar acest lucru a căzut în derizoriu pe fondul temerilor că Moscova ar putea riposta prin întreruperea tuturor livrărilor. În schimb, dezbaterea în rândul unor țări UE s-a îndreptat către limitarea prețului tuturor importurilor de gaze.
Anterior, Comisia s-a opus unei astfel de măsuri, însă von der Leyen a declarat că va forma un grup de lucru care va merge în țări precum Norvegia – în prezent cel mai mare furnizor de gaze al Uniunii Europene – „pentru a analiza posibilitatea de a reduce în mod rezonabil prețul gazelor”.
Săptămâna trecută, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat pentru Politico că „nicio soluție nu ar trebui să fie exclusă”, inclusiv un plafon de preț, deși a avertizat că, procedând astfel, riscă să limiteze oferta globală.
Există opoziție față de această idee în rândul unor țări membre – se spune că Olanda și Ungaria se opun, în timp ce altele, precum Danemarca, sunt sceptice din cauza preocupărilor legate de securitatea aprovizionării, au declarat diplomații. La precedentul Consiliu pentru Energie de la începutul acestei luni, 15 țări ar fi susținut ideea, deși mai puține semnaseră scrisoarea de luni la momentul publicării.
„Presupun că multe țări sunt, de asemenea, îngrijorate de securitatea aprovizionării din partea Rusiei”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE, care a adăugat că există „preocupări și în legătură cu furnizorii prietenoși, cum ar fi SUA, Norvegia, dar și Algeria, Azerbaidjan”.
Contractele futures la gaz pe hub-ul olandez TTF, reperul UE, au continuat, de asemenea, să scadă, eliminând o parte din muniția argumentelor pentru o plafonare a prețului gazelor. Luni, prețurile au atins un minim de 169 de euro pe megawatt-oră, în scădere de la un maxim de 347 de euro pe MWh la sfârșitul lunii august.
Impunerea unui plafon de preț „dincolo de Rusia ar fi o adevărată provocare”, a declarat Murray Douglas, analist senior la Wood Mackenzie, adăugând că UE ar trebui să le ofere furnizorilor săi de energie „ceva relativ convingător”, cum ar fi un preț minim sau acorduri pe termen mai lung, pentru a-i determina să fie de acord.
Vorbind despre o propunere de plafonare a prețului importurilor de gaze din UE, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat: „Lucrăm la o serie de măsuri suplimentare pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie … Acestea vor fi prezentate în timp util”.