Impact LIVE

Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 12-a, invitat special Eugen Tomac, președintele PMP. A dezvăluit de ce îi datorează Maia Sandu venirea la putere

Alexandru Râmnic 07.07.2022, 13:01
Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 12-a, invitat special Eugen Tomac, președintele PMP. A dezvăluit de ce îi datorează Maia Sandu venirea la putere

Impact Live, emisiunea moderată de Lavinia Șandru, ajunge la ediția 12. Ediția de joi, 7 iulie, aduce în fața românilor un invitat cu adevărat special. Este vorba despre Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară. Subiectele de discuție au fost multiple, cuprinzând partidele politice din România, posibila unire cu Republica Moldova și criza economică declanșată de războiul din Ucraina. Emisiunea Impact Live se difuzează în fiecare marți și joi, de la ora 12, pe youtube-ul Impact.ro, site-ul Impact.ro și pagina de facebook vocea.biz.

Impact Live cu Lavinia Șandru, ediția numărul 12

Update, ora 13.01. Eugen Tomac a vorbit despre Republica Moldova și posibilitatea de integrare a acesteia în proiectul european, cât și în proiectul unei Românii reîntregite. „Eu spre asta am militat dintotdeauna. Suntem acceași națiune și, ca om politic, nu poți privi lucrurile decât în această cheie. Unirea se face în fiecare zi. toată lumea l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că a dat cetățenie moldovenilor de peste Prut prea ușor. Vă fac o mărturisire în premieră: autorul ordonanței pe care Băsescu a semnat-o apoi, prin care s-a acordat posibilitatea cetățenilor Republicii Moldova să dobândească ușor cetățenia română, am fost eu. Astăzi, dacă nu se făcea acea ordonanță, nu aveam la Chișinău un guvern cu o majoritate de 66% pro-europeană și pro-românească” (n.r. cu Maia Sandu președinte și Natalia Gavriliță premier).

Update, ora 12.28.

Eugen Tomac vorbește despre problemele pe care războiul din Ucraina le aduce României și întregii Uniuni Europene.

”Dacă Rusia sistează complet livrările de gaz pentru Europa, noi nu avem posibilitatea să aducem gaz lichefiat. Nu avem infrastructura necesară. Trebuie să prevenim populația, asemenea campanii de media sunt necesare în momentele de criză. Cum a fost și în pandemie, cu spălatul pe mâini. Peste 60 la sută din gospodăriile din România nu au acces la rețeaua de gaze. Tulcea, Teleorman, Giurgiu…lumea se încălzește cu lemne, iar metrul cub de lemn a ajuns la 700 de lei.

Guvernul trebuie să se gândească la o soluție pentru acești oameni. Dacă războiul nu se încheie până la 1 octombrie, vom avea cea mai grea iarnă din ultima sută de ani. Confortul nostru va fi afectat foarte mult. Așa că oamenii trebuie informați. Trebuie campanie de informare, nu merge cu e de vină PSD, e de vină PNL…românii vor înțelege dacă le spui, dar trebuie să le spui, că e posibil să primească rații la gaz”, afirmă Tomac.

Emisiunea Impact Live, moderată de Lavinia Șandru, propune în ediția cu numărul 12 o discuție cu Eugen Tomac. Președintele Partidului Mișcarea Populară. Discuția va merge pe mai multe planuri, pe lângă cele enumerate mai sus urmând să fie abordată și o problemă la care mulți se abțin să facă referiri în acest zile: e vorba despre românii din Ucraina. Tomac este unul dintre cei mai îndreptățiți oameni să poarte această discuție și să răspundă la aceste întrebări, fiind născut chiar în comunitatea românească din țara vecină, în comuna Babele, în raionul Ismail, regiunea Odesa.

Eugen Tomac este, la bază, istoric. E pentru a doua oară președinte al Partidului Mișcarea Populară, funcție în care a fost reales în februarie 2022. A ajuns în România la 17 ani, prin programul de burse oferit de Guvernul României pentru etnicii români din afara granițelor. A lucrat în presă, iar apoi a ajuns secretar de stat al departamentului Românilor de Pretutindeni în cadrul Ministerului de Externe, în guvernarea Emil Boc.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandru Râmnic
Sunt absolvent al Universității Hyperion, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, 2005. În prezent, sunt coordonator content la Impact.ro. În trecut, am fost redactor, social...