Imagini fabuloase cu cea mai mare clădire de birouri din lemn din România. A costat câteva milioane de euro, însă a meritat fiecare bănuț

Elena Avramescu 02.06.2021, 11:44
Imagini fabuloase cu cea mai mare clădire de birouri din lemn din România. A costat câteva milioane de euro, însă a meritat fiecare bănuț

Cea mai mare clădire de birouri din lemn din România. Este vorba despre noul sediu al companiei IT Creatopy, localizat lângă Oradea, fiind cea mai mare clădire de birouri construită din lemn la est de Viena. Acest imobilul are 2.400 de metri pătraţi, găzduieşte 250 de angajaţi însă ceea ce a șocat a fost faptul că reușește să aibă un consum de energie de şapte ori mai mic comparativ cu o clădire din cărămidă şi beton.

Cea mai mare clădire de birouri din lemn din România

Marius Şoflete, inginerul clujean, a reușit să facă structura, ocupându-se și de conformarea energetică a celei mai mari clădiri de birouri din lemn de la est de Viena. Clădirea se află lângă Oradea, în Săldăbagiu de Munte și măsoară până la 2.400 de metri pătraţi utili care găzduieşte 250 de angajaţi ai unei firme de IT.

Se pare că noul sediu al companiei româneşti Creatopy este singura clădire de birouri din România şi din Europa de Est care reușește să îndeplineaască standardele de casă pasivă, adică consumă de şapte ori mai puţină energie decât o construcţie clasică din cărămidă şi beton. Imobilul a costat o sumă extrem de mare de bani, circa patru milioane de euro, fiind ridicat în timp record: 44 de zile. Clădirea este folosită de circa un an, dar abia zilele acestea au fost realizate toate finisajele.

Cadire de birouri din lemn din Romania

Noi am proiectat structura şi am făcut calculul energetic, deşi nu s-a dorit de la început standardul de casă pasivă. Principala cerinţă a fost confortul angajaţilor”, povesteşte Şoflete. Dar ce înseamnă confortul pentru companie? „Ei au plecat de la problemele pe care le-au avut cu toate cele trei clădiri de birouri pe care le-au ocupat în Oradea. Niciuna nu le putea asigura un standard ridicat de confort termic, ba era prea cald, ba era prea rece; apoi erau probleme de aerisire, oamenii se plângeau de aerul stătut, de aerul condiţionat, de aer urât mirositor, ba prea umed, ba prea uscat, pe unii îi durea capul de la curent, apoi era zgomotul produs de instalaţiile de aerisire care nu erau bine dimensionate şi bine gândite, a spus inginerul clujean Marius Şoflete.

Pe lângă asta, inginerul a declarat că firma nu a mai găsit birouri disponibile în Oradea la ritmul de dezvoltare pe care îl avea. În plus, o altă cerinţă importantă a clientului a fost timpul de execuţie a clădirii, care trebuia să fie mai mic de un an. În plus, un alt aspect extrem de important luat în considerare la construirea clădirii a fost protejarea mediului.

Ştiam că vreau să realizez o clădire de birouri din lemn, folosind CLT, care să fie în primul rând ecologică; Am avut în vedere şi bunăstarea echipei mele, deoarece cred că este unul dintre cele mai sănătoase birouri în care poţi lucra, a declarat Gabriel Ciordas, fondator şi CEO la Creatopy.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...