Imagini cumplite cu migranţii care se bat pentru o gură de mâncare la graniţa cu Belarus. Situaţia, scăpată de sub control

Iancu Andreea, Diana Dumitrache 11.11.2021, 20:24
Imagini cumplite cu migranţii care se bat pentru o gură de mâncare la graniţa cu Belarus. Situaţia, scăpată de sub control

Migranții aflați la granița statului Belarus au dat naștere unor scene incredibile, după ce imaginile surprinse la fața locului dezvăluie cu mii de oameni se bat pentru o gură de mâncare. Situația oamenilor este una disperată, motiv pentru care au și ajuns la astfel de gesturi. În tot acest timp, autoritățile încearcă să gestioneze criza valului de migranți, în timp ce zilnic au loc conflicte între forțele de ordine și cei care încearcă să își croiască drumul spre inima Europei.

Imagini incredibile cu migranții de la granița cu Belarus

Mii de oameni îndură frigul și lipsa hranei, migranții de la granița cu Belarus aflându-se de zile întregi la hotarul cu Uniunea Europeană, în încercarea de a-și găsi un nou curs al vieții în Germania, țara ce speră ei să îi găzduiască. Până când autoritățile vor găsi o soluție privind situația lor, Organizația Națiunilor Unite au trimis mai multe ajutoare umanitare, care au dezvăluit situația cetățenilor afgani, irakieni sau sirieni aflați la frontiera Belarusului.

Imaginile cu mii se oameni înghesuiți pentru a primi ajutoarele umanitare de la ONU, distribuite de autoritățile din Belarus la granița cu Polonia, au dus la ipostaze greu de imaginat. Cetățenii încercau cu disperare să ajungă la mâncarea pe care soldații din Belarus o aruncau din camioane.

Imagini cu migranții de la granița cu Belarus
Migranții, în timp ce se bat pentru ajutoarele ONU

Situația migranților, discutată la nivel înalt

De asemenea, șefa biroului Organizației Internaționale pentru Migrație din Belarus (ONU), Mahim Orazmukhammedova, a decis să ia parte la această acțiune și le-a transmis migranților care sunt opțiunile lor.

Chemăm țările implicate să atragă atenția asupra contextului umanitar al acestei situații. Noi am adus un mic ajutor și i-am informat despre drepturile lor. Aceștia pot cere statutul de refugiat în Republica Belarus sau să solicite să revină acasă, a declarat Orazmukhammedova.

Autoritățile irakiene din cadrul Ambasadei din Moscova susțin că vor organiza și o cursă aeriană pentru evacuarea migranților care își doresc să părăsească Belarusul. Refugiații au fost sfătuiți să contacteze reprezentanța diplomatică prin telefon sau email. De asemenea, autoritățile din Polonia estimează 3.000-4.000 de migranți la graniță, motiv pentru care au mobilizat mai multe mii de militari, pregătindu-se pentru noi confruntări între forțele de ordine și migranți.

Mai multe state plănuiesc o reuniune de urgență privind criza migranților

Situația migranților de la granița dintre Polonia și Belarus a tras un semnal de alarmă în rândul reprezentanților mai multor state. Astfel, Estonia, Franţa şi Irlanda au solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza migranţilor. Aceasta ar urma să aibă loc joi după-amiază.

Secretarul general (Antonio Guterres) urmăreşte cu îngrijorare situaţia de la graniţa dintre Belarus şi Polonia şi reaminteşte importanţa gestionării problemelor migraţiei şi refugiaţilor în conformitate cu principiile umanitare şi cu dreptul internaţional, a precizat purtătorul de cuvânt.

Autoritățile din Belarus, incriminate pentru situația tensionată de la granița UE

Mai multe grupuri de migranți au fost remarcate în capitala Belarusului, aceștia fiind pregătiți să fie transportați la granița cu Polonia și Lituania. Străzile din Minsk sunt ticsite, în special în zona pasajelor pietonale, pe scări sau în parcuri, acolo unde se remarcă bărbați, femei și copii, cu bagaje, pentru a fi duși la granița Uniunii Europene. De câteva săptămâni, europenii l-au acuzat pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, că se află la baza alimentării prin eliberarea de vize acestor migranți pentru a-i aduce la granița Uniunii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...