Imagini crunte într-un spital din România. Ce face o asistentă cu apa adunată în cizmele pe care le-a purtat în opt ore de gardă

Stan Filon 20.10.2020, 15:48
Imagini crunte într-un spital din România. Ce face o asistentă cu apa adunată în cizmele pe care le-a purtat în opt ore de gardă

O asistentă a fost filmată în timp ce-și dădea cizmele jos, după o tură la un spital de COVID din țară. Imaginile s-au viralizat rapid, după ce femeia pur și simplu răstoarnă apa din cizme, adunată în cele 8 ore în care a luptat pur și simplu pentru viețile semenilor ei.

Imaginile cu o asistentă care varsă apa din cizme, după o tură de 8 ore, s-au viralizat

Sunt imaginile suferinței. Asistenta este epuizată, a stat 8 ore cu picioarele în propria sa transpirație, mâinile îi sunt încrețite tot de la transpirația care s-a strâns în mânuși, dar spune: ”Tragem de noi pur și simplu și ne facem meseria, că nu poți nici să pleci liniștit acasă”.

„Așa arată o cizmă. Așa arată niște picioare în cizme de la ora 8 încrețite, cu apa pe care ați văzut-o în ciubote. Și astea sunt mâinile”, arată o asistentă după ce a stat în gardă opt ore în costum special de protecție. „Poți să te îmbolnăvești oricând, oriunde. Când dai masca jos să încerci să bei o gură de apă poate lângă tine e o altă colega care a fost infestată, mai devreme a fost înaintea ta, a tușit și a lăsat microbul acolo și tu te duci și îl iei, practic, fără să vrei. Este presiune, stres care s-a creat în ultima perioadă și trebuie să lupți tu cu tine. Tragem de noi pur și simplu și ne facem meseria, că nu poți nici să pleci liniștit acasă”, spune pentru Digi 24 Cristina Pintilie, asistentă la terapie intensivă.

Imaginile cu o asistenta care varsa apa din cizme, dupa o tura de 8 ore, s-au viralizat
Imaginile cu o asistenta care varsa apa din cizme, dupa o tura de 8 ore, s-au viralizat

3,4% dintre pacienții de coronavirus din România sunt cadre medicale

Unele dintre colegele sale au rămas în concediu medical acasă, după ce s-au infectat cu coronavirus sau pur și simplu au fost extenuate. O statistică arată că nu mai puțin de 3,4 % dintre bolnavii de coronavirus din România sunt angajați în domeniul medical.

O bună parte dintre angajații din sistem vorbesc de lipsa echipamentelor de protecție și cer autorităților să le asigure teste gratuite ori de câte ori este cazul.

Din numărul total al cadrelor medicale depistate pozitiv cu SARS-CoV-2 mai bine de jumătate este reprezentat de asistenți medicali. Mai bine de 20 de procente este reprezentat de medici, iar personalul de pe ambulanță a fost cel mai puțin afectat.

Fenomenul e mult mai răspândit. Concluziile unui studiu realizat de Federația Solidaritatea Sanitară arată că nu s-au găsit soluții la problemele semnalate de medici încă de la începutul pandemiei.

„Echipamentele individuale de protecție constituie în continuare o problemă. Nu avem standarde de utilizare, nu avem stabilite prin reglementări câte ore poate fi utilizat un echipament individual de protecție.

Vor sporurile promise de Guvern

Pornind de la această idee ne bazăm pe relatările salariaților care spun în foarte multe cazuri că au fost nevoiți să utilizeze un combinezon 12 ore, uneori chiar și mai multe zile”, a declarat Viorel Rotila, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

„Volumul de muncă este foarte mare. Avem pacienți la maximum pe secții. Sunt 40 de pacienți într-o secție, unde sunt 2-3 asistente care deservesc acești pacienți. Medicii consultă în curtea spitalului, în corturi. Sunt salvări în curtea noastră – sunt 8,10, 12 salvări care așteaptă la consult. Avem colege care au fost în concedii medicale din cauza fie a bolii în sine COVID, fie a epuizării fizice”, mai spune Mihaela Ianus, asistentă la spitalul din Constanța.

Cadrele medicale le cer autorităților să le asigurare materialele de protecție, să îi testeze periodic și gratuit pe angajații din sistemul sanitar, dar și să le acorde sporurilor promise.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...