Guvernul a lasat, de săptămâna aceasta, proiectul „VENUS – împreună pentru o viață în siguranță!”, destinat victimelor violenței în familie.
Cabinetul de miniștri se angajează să construiască 42 de locuințele care sunt agresate în familie sau de rudele apropiate.
Programul „VENUS” , cu un buget de 11 milioane de euro, prevede și că victimele vor beneficia de consiliere din partea psihologilor.
Fondurile ar urma să fie folosite în următorii pantru ani pentru sprijinirea persoanelor abuzate care au nevoie de un adăpost și de consiliere psihologică, pentru redobândirea încrederii.
Pentru programul „VENUS” sunt folosiți, așadar, bani europeni, sume de care au nevoie aproximativ 7000 de victime ale violenței în familie.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acestea pot fi incluse programul guvernamental, dar autoritățile se confruntă cu următoarea problemă: lipsa de încredere a victimelor.
Cele mai multe femei abuzate în familie (pentru că reprezintă numărul cel mai mare din totalul național) nu au curajul să sune la poliție sau să anunțe serviciile sociale. De altfel, statul avea foarte puține spații în care le putea găzdui și acorda asistență.
„Datele arată că, din nefericire, cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare. Un indicator care reflectă gravitatea acestui fenomen este numărul mare de decese cauzate de violenţa în familie. 1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa în perioada 2009 – 2016 ca urmare a agresiunilor suferite. Întreaga societate a fost impresionată de cazurile tinerelor ucise de partenerii lor. Formele de agresiune sunt însă de mai multe tipuri, nu doar fizică, iar victimele violenţelor domestice sunt tot mai multe de la an la an. Combaterea violenţei în familie şi sprijinirea victimelor sunt imperative.” Viorica Dăncilă