Iași: Singura biserică din România care deține așa ceva. Locul în care medicina și credința se unesc pentru un scop comun

Elena Avramescu 17.02.2021, 14:21
Iași: Singura biserică din România care deține așa ceva. Locul în care medicina și credința se unesc pentru un scop comun

Singura biserică din România care deține așa ceva. Stopul cardio-respirator este principala cauză de deces în lume. În România, pest  50.000 de oameni mor anual în urma unui stop cardio-respirator, iar cele mai multe decese au loc în afara sistemului medical, pe stradă sau în alte locuri publice. Un defibrilator semiautomat este amplasat chiar într-o biserică din Iași care este singura din țară care deține un astfel de aparat medical.

Singura biserică din România care deține așa ceva

Biserica „Sfântul Nectarie” a achiziționat aparatul în urmă cu doi ani din donațiile făcute de enoriași. A plătit în jur de 3.000 de Euro și a fost amplasat în pritvor, dar, din fericire, nu a fost nevoie de el până în acest moment. În Iași au mai fost achiziționate în anul 2011 5 defibrilatoare care au costat peste 45 de mii de euro, însă la fel, nici acestea nu au fost folosite vreodată. Cele amplasate de curând sunt semiautomate și sunt amplasate în zonele aglomerate din oraș. Au instrucțiuni în limba română astfel, în cazul în care persoana care asistă la un stop-cardio-respirator dar nu cunoaște manevrele de prim-ajutor să se ghideze după instrucțiunile oferite de aparat.

Despre cel amplasat în biserică femeile spun că au fost cazuri în care persoanelor li se mai făcea rău la slujbă și că mai multe astfel de aparate nu ar strica, dar toți se gândesc că îți trebuie studii pentru a folosi aparatul.

Foarte important este să avem în mai multe biserici. Poate îi se face rău cuiva și rezolvi imediat cu aparatul acela, dar trebuie să fie și specialiști care să știe cum să îl folosească, spune o femeie care aparține de Biserica Sfântul Nectarie.

Singura biserica din Romania care detine asa ceva
Singura biserica din Romania care detine asa ceva

Un defibrilator este capabil să restabilească ritmul cardiac normal la un pacient care tocmai a suferit un atac de cord.

Aceste aparate pot fi folosite în momentul în care o persoană se află în stop cardio-respirator, adică trebuie să facem o mini evaluare la început să vedem dacă persoana în cauză respiră sau nu, dacă nu respiră este categoric că se află în stop cardio-respirator. Sunăm la 112 și dacă ne aflăm în următoarele locații, Piața Unirii sau în Parcul Copou, avem la dispoziție aceste două aparate tip defibrilator semiautomat care pot fi folosite de către oricine pentru că au instrucțiuni în limba română și nu aplică șoc dacă nu este nevoie pe pacient, a adăugat Marius Benchea, șef Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași.

Pentru ca aceste aparate să fie folosite cu bună-știință de oameni, Serviciul Voluntar de Ambulanță instruiește persoanele cu gândul că primul ajutor înainte ca ambulanța să ajungă este acordat corespunzător.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...