INTERVIU EXCLUSIV

Hibele guvernării actuale în viziunea Ioanei Constantin: „Nu reușesc să mai suporte acest cost ridicat al prețurilor la gaz”

Gabriela del Pupo 05.05.2022, 18:00
Hibele guvernării actuale în viziunea Ioanei Constantin: „Nu reușesc să mai suporte acest cost ridicat al prețurilor la gaz”

O guvernare mult criticată pentru lipsa de comunicare, o situație în care o criză economică și financiară amenință nu doar țara noastră și un impas al măsurilor pe care Occidentul le poate lua. Aceasta este premiza de la care am pornit în discuția cu Ioana Constantin, iar concluzia acestei discuții este că fiecare om poate contribui la o reformare atât timp cât nu încearcă să „fure startul”.

„În toate aceste luni a crescut de patru ori prețul la îngrășăminte”

Cel mai mare avantaj pe care îl are România în acest moment este sectorul agricol, mult ignorat de-a lungul timpului, dar care, în contextul unei crize alimentare anunțată la nivel internațional, ar putea reprezenta un avantaj pentru țara noastră. Bineînțeles dacă România va profita de această șansă.

„Aceste creșteri de prețuri au ca principală cauză creșterea de prețuri la energie, gaze și combustibil. Pentru că de acolo au apărut toate celelalte scumpiri în lanț. Ai nevoie de transport, ai nevoie de energie și gaze, și mă refer aici în primul rând la producătorii noștri locali. Sectorul agroalimentar de exemplu, industria de panificație, au spus că se confruntă cu probleme foarte mari pentru că nu reușesc să mai suporte acest cost ridicat al prețurilor la gaz. Azomureș a fost închis din decembrie până acum câteva zile, când a reluat parțial producția. În toate aceste luni a crescut de patru ori prețul la îngrășăminte, iar Ministerul Agriculturii mergea prin Iordania și state arabe să caute îngrășăminte. Asta ne va costa foarte mult” spune Ioana Constantin.

„Avem peste 100.000 de firme în risc de faliment”

Mediul antreprenorial în general nu este susținut în România. În contextul actual riscăm să pierdem la nivel de afaceri funcționale dacă nu reducem birocrația și nu implementăm legi care să ajute spațiul afacerilor independente.

„Avem peste 100.000 de firme în risc de faliment. Puteam să ne întoarcem la reglementare dacă voiam. Dacă o facem în iulie, august, la ce îți folosește? Nouă ne trebuia în lunile de iarnă. Ar fi trebuit să recunoaștem că nu am avut capacitatea de a duce această piață într-o zonă liberă. ANRE trebuia să monitorizeze ce se întâmplă cu această liberalizare.” sunt doar câteva din ideile detaliate în interviu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...