Guvernanții din El Salvador au adoptat Bitcoin ca monedă legală pentru plată, dar nu-și imaginau ce avea să urmeze. Au izbucnit violențele în țară

Stan Filon 08.09.2021, 13:49
Guvernanții din El Salvador au adoptat Bitcoin ca monedă legală pentru plată, dar nu-și imaginau ce avea să urmeze. Au izbucnit violențele în țară

El Salvador este prima țară care a adoptat moneda virtuală Bitcoin ca metodă legală de plată, însă guvernanții nu se așteptau la o asemenea reacție a populației. Din prima zi în care a devenit monedă legală de plată, au și izbucnit protestele!

Proteste în El Salvador, după adoptarea Bitcoin ca metodă legală de plată

Oamenii au ieșit în stradă în El Salvador, din prima zi în care Bitcoin a fost adoptată ca monedă legală de plată! Moneda virtuală a înrgistrat chiar din prima zi o devalorizare cu 10%, iar oamenii nu au fost deloc mulțumiți de decizia guvernului.

Mii de oameni au ieșit în stradă, chiar în fața Curții de Justiție, unde și-au strigat nemulțumirile. Spiritele s-au încins rapid în țara latină, așa că protestatarii au trecut la fapte de violență. Au dat foc la cauciucuri, au aruncat cu petarde în forțele de ordine și au protestat zgomotos.

Proteste in El Salvador, dupa adoptarea Bitcoin ca metoda legala de plata
Proteste in El Salvador, dupa adoptarea Bitcoin ca metoda legala de plata

Scădere de 10% a Bitcoin în prima zi ca metodă legală de plată în El Salvador

Oamenii au început să scandeze împotriva președintelui țării, Nayib Bukele, pe care îl consideră principalul vinovat pentru adoptarea Bitcoin ca metodă legală de plată. Opoziția consideră că plata cu Bitcoin aduce instabilitate financiară și, în plus, moneda virtuală ar putea fi folosită pentru tranzacții ilicite.

Opoziția îl arată cu degetul pe președintele Nayib Bukele și spune că scăderea Bitcoin cu 10% chiar din prima zi a adus El Salvador-ului pierderi de peste 3 milioane de dolari!

”Este o zi foarte proastă pentru președintele Bukele, guvernul său și experimentul bitcoin. Majoritatea populației știe foarte puțin despre criptomonede. Știm doar că este o piață foarte instabilă. Astăzi am putut să vedem acest lucru”, a spus Johnny Wright Sol, politician de opoziție din El Salvador.

În plus, au existat probleme serioase cu serverele unde erau păstrate portofelele virtuale. Acestea au picat pur și simplu după ce platformele au fost luate cu asalt de oameni care doreau să-și facă un astfel de portofel virtual. Se pare că planul președintelui nu a fost primit așa cum se aștepta, chiar dacă oamenii au primit câte 30 de dolari în Bitcoin pentru a se încuraja astfel de tranzacții.

Experţii financiari sunt de părere că decizia privind Bitcoin ar putea complica discuţiile dintre El Salvador și FMI, într-un moment în care guvernul încearcă să obţină un program de asistenţă financiară de peste un miliard de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...