Moment istoric în cel mai secetos loc de pe Pământ. A nins în Deşertul Atacama

Ana Anitoiu, Ana Ionescu 27.08.2021, 16:40

A nins în Deșertul Atacama, cel mai secetos loc de pe Pământ, supranumit “Polul Uscaciunii”. Copiii din zonă s-au bucurat și au construit oameni de zăpadă, dar un specialist a explicat că ninsoarea este una neobișnuită, mai ales pentru această perioadă a anului.

Cât de rar ninge în cel mai secetos loc de pe Pământ

La ”Polul Uscăciunii” ninsoarea este un fenomen rar. Mai exact, ninsorile apar o dată la patru ani, dar în lunile iunie și iulie, nu în luna august.

De altfel, în deșertul Atacama din Chile precipitațiile sunt foarte rare. Specialiștii au estimat că între anii 1570 și 1971, la ”Polul Uscăziunii” nu s-a înregistrat nicio ploaie semnificativă.

”Pentru această perioadă a anului, sfârșitul lunii august, este relativ neobișnuit, deoarece zăpada este de obicei văzută aici în iunie și iulie”, a explicat meteorologul Daniel Díaz, de la Centrul Meteorologic Regional de Nord.

Moment istoric in cel mai secetos loc de pe Pamant. A nins in Desertul Atacama
Copii jucandu-se in zapada

Ce ar fi dus la ninsoarea din deșertul Atacama

Potrivit unui  alt specialist, ninsoarea din deșertul Atacama a avut loc din cauza unor precipitații neobișnuite și a temperaturilor scăzute la altitudinea de -2.500 de metri. Astfel, picăturile de ploaie s-au transformat în fulgi de zăpadă.

Atacama este considerat cel mai arid deșert din lume. Aici se înreagistrează în medie de la 12 până la 16 milimetri de ploi pe an.

Cu sau fără explicațiile specialiștilor, copiii, dar și unii dintre adulții din orașul El Salvador, situat adânc în deșertul Atacama, s-au bucurat joi de zăpadă și s-au jucat făcând oameni de zăpadă, pe lângă mașinile acoperite de omăt.

Care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ

Deși multă lume credea că cel mai fierbinte loc de pe Pământ este ăn Valea Morții din California, datorită unui record de temperatură de 56,7 grade Celsius, noi cercetări au contrazis această teorie.

Se pare că temperatura menționată este doar cea a aerului, dar conform noilor cecetări referitoare la cele mai mari temperaturi de suprafață ale Pământului, cele mai fierbinți locuri de pe planetă sunt deșertul iranian Lut (Dasht-e Lut) și deșertul Sonora din America de Nord.

De altfel, potrivit specialiștilor, în deșertul Lut a fost înregistrată cea mai mare temperatură de pe suprafața Pământului în perioada 2002 – 2019. Însă, conform NASA, valorile termice din acest loc sunt de fapt mai mari cu 10 grade Celsius decât s-a crezut multă vreme.

Totodată, în deșertul Sonora, ce se afla la granița Statelor Unite ale Americii și a Mexicului, temperaturile urcă până la valori extreme, deoarece este poziționat într-o zonă ocolită de ploi, la altitudine joasă, iar aerul nu se poate ridica astfel încât să se răcească. Vezi AICI la ce temperaturi se poate ajunge în cele mai fierbinți locuri de pe Pământ!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...