Greșeala uriașă care strică tot gustul piureului de cartofi. Ce trebuie să pui în el ca să iasă cremos și pufos

Ioana Bucur 24.08.2022, 19:25
Greșeala uriașă care strică tot gustul piureului de cartofi. Ce trebuie să pui în el ca să iasă cremos și pufos

Este garnitura cu care au crescut cei mai mulți români, fiind aproape nelipsită de pe farfuriile cu friptură sau alte preparate din carne. La prima vedere, este și foarte ușor de preparat, însă ai putea avea parte de o surpriză neplăcută dacă nu ții cont de câteva trucuri și sfaturi. Află care este greșeala uriașă care strică gustul piureului de cartofi și ce ar trebui să pui în el ca să iasă cremos și pufos.

Cum poți strica tot gustul piureului de cartofi

Ieftin, ușor de preparat, deloc pretențios și o parte importantă din istoria gastronomică a României, fiind aproape nelipsit de pe farfuriile pe care sunt puse fripturi sau alte preparate din carne. Cine s-ar gândi că banalul piure de cartofi poate fi stricat dacă nu ținem cont de câteva sfaturi?

Așa cum am spus, la prima vedere, nu pare deloc complicat de preparat, putând fi făcut fără emoții chiar și de cei care nu au prea multă experiență în bucătărie, însă o singură greșeală, pe care o fac multe gospodine, îl poate strica.

Poate pare greu de crezut, însă apa în care fierb legumele are un rol important în consistența și gustul piureului de cartofi. Vei obține un preparat prea cleios sau prea uleios dacă vei adăuga unt sau lapte rece peste cartofii fierbinți, abia fierți.

Greseala uriasa care strica tot gustul piureului de cartofi. Ce trebuie sa pui in el ca sa iasa cremos si pufos

Un bucătar celebru și-a dezvăluit secretul

Dacă nu vrei să repeți și tu această greșeală de care sunt vinovate și cele mai iscusite gospodine, poți fie să păstrezi o cantitate mică din apa în care au fiert cartofii, fie să pui la încălzit laptele și adaugi untul doar dacă a ajuns la temperatura camerei.

„Este foarte important să nu puneți smântână rece și unt rece în piureul de legume. Vor intra în contact cu amidonul și vor răci cartofii foarte repede, transformându-i în pastă pentru lipit tapetul. Trebuie să te asiguri că ingredientele sunt fierbinți atunci când le amesteci”, atrage atenția un chef.

Un celebru bucătar și-a dezvăluit secretul. Tyler Florence, gazda mai multor emisiuni culinare de pe postul Food Network, a explicat ce truc folosește pentru a da un plus de aromă piureului de cartofi: nu fierbe cartofii în apă, ci în smântână de gătit lichidă.

„Cartofii au o mineralitate foarte delicată în profilul lor de aromă, iar când îi gătești în apă și torni acea apă la scurgere, ai extras toată aroma din ei. Deci cum fac eu piureul de cartofi – Pentru că tu oricum îl amesteci la final cu smântână și unt, nu? – O să iau smântâna și untul, le amestec și gătesc cartofii în această compoziție.

Când cartofii sunt gătiți, pun un castron pe blat și o strecurătoare deasupra lui. Răstorn cartofii în strecurătoarea aceea, iar crema va curge imediat în bol. Apoi voi pune cartofii înapoi în oală și voi lua treptat din crema aromată și o voi adăuga peste cartofi în timp ce îi pasez. Aroma este incredibilă, va fi cel mai bun piure de cartofi pe care îl vei gusta vreodată în toată viața ta”, a mai spus Tyler Florence.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...