Ciulama de pui cu ciuperci și sos de smântână. Rețeta pas cu pas

Matei Oana 30.06.2022, 18:19
Ciulama de pui cu ciuperci și sos de smântână. Rețeta pas cu pas

Cum se prepară ciulamaua de pui cu ciuperci în sos de smântână? Nimic mai simplu. Vă las mai jos rețeta de ciulama de pui cu ciuperci explicată pas cu pas. Mai întâi avem nevoie de pulpe de pui, pot fi dezosate sau cu os, ciocănele, parte superioră a pulpiei, aripioare, sau piept de pui. Eu am avut pulpe de pui dezosate. Legume: ciuperci de oricare soi, ceapă, usturoi și mărar. Pentru sos: smântână, făină, supa în care fiert puiul, sare și piper.

Ciulama de pui cu ciuperci și sos de smântână. Rețeta pas cu pas

Ca ustensile pentru gătit aveți nevoie de o tigaie încăpătoare pentru legume și carne, un bol pentru preparararea sosului și de un tocător pentru legume.

Ingrediente

  • 400 gr ciuperci champignon, albe măricele
  • 500 gr pulpe pui fără os
  • o ceapă micuță
  • 200 ml smântână lichidă
  • 30 gr făină
  • 20 gr unt sau ulei
  • o legătură de mărar
  • sare, piper după gust

Pentru mămăligă

  • 1 cană de mălai
  • 3 căni de apă
  • sare
  • Este foarte important sa păstrași proporția de 1 la 3, o cană mălai la 3 căni de apă

Mod de preparare ciulama de pui cu ciuperci

  • Într-o tigaie punem puțin ulei sau unt la încins, adăugăm ceapa și usturoiul, tăiate feliuțe
  • Adăugăm carnea tăiată bucăți, o lăsăm la prăjit până își schimbă culoarea, devine puțin aurie.
  • Adăugă ciupercile tăiate și lăsăm până la evaporarea apei din ele. Ciupercile conțin foarte multă apă.
  • Într-un bol amestecăm făina cu smântâna lichidă și puțină apă fierbinte din zeama lăsată de ciuperci.
  • Amestecăm bine până se omogenizează tot amestecul și turnăm în tigaie.
  • Dăm focul mic, amestecăm ușor până se leagă sosul.
  • Adăugăm sare, piper, mărar tocat, mai lăsăm un minut să fiarbă
  • Ciulamaua de pui cu ciuperci și smântână este gata!

Cum se prepară mămăliga

Se fierbe apa cu sare, când apa atinge punctul de fierbere se toarnă mălaiul, treptat și se amestecă bine timp de 20 de minute. Ciulamaua de pui cu ciuperci și smântână este gata în 30 de minute. În paralel facem și mămăliga, astfel vom obține rapid un prânz delicios și rapid.

Poftă bună!

Beneficii ciuperci

Conțin vitamina D

O vitamina la fel de importanta pentru sănătatea oaselor precum calciul. Daca nu petreci suficient timp in lumina soarelui, poți sa compensezi consumând mai multe ciuperci. Acestea sunt unele din cele mai valoroase surse naturale de vitamina D.

Te ajuta să  ții greutatea sub control

Înlocuiește carnea cu ciuperci dacă vrei să slăbești. Acestea din urma au mai puține calorii, mai puține grăsimi și mai puțin sodiu.

Te ajută să-ți echilibrezi nivelul de colesterol din sânge

Ciupercile conțin un tip de fibră numit beta-glucan, care nu doar întărește sistemul imunitar, dar reduce și nivelul de colesterol rău din sânge.

Sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B

În ciuperci găsești riboflavina, niacina și acid pantotenic – trei vitamine esențiale pentru sistemul nervos. Problema este ca acestea sunt solubile in apa, ceea ce înseamnă că nu se stochează in corp.

 

Urmăriți Impact.ro și pe