EXCLUSIV

George Simion: „Femeile nu mai știu că sunt femei…” Declarația cu care politicianul a stârnit furia Bisericii: „Vorba goală, fără faptă, se cheamă demagogie” EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 12.06.2023, 15:58
George Simion: „Femeile nu mai știu că sunt femei…” Declarația cu care politicianul a stârnit furia Bisericii: „Vorba goală, fără faptă, se cheamă demagogie” EXCLUSIV

Liderul AUR, George Simion, a provocat multe reacții cu declarațiile sale recente în cadrul Congresului Partidului Republican. În discursul său, el a susținut un punct de vedere popular în rândul conservatorilor. Mai exact, rolul femeii, potrivit spuselor acestuia, este să nască, iar orice formă de asumare a unei alte identități, conform noilor clasificări în trend, este comparabilă cu o „veioiză”.

Impact.ro a stat de vorbă cu cel mai mare apărător al ideii că odată rămasă însărcinată, o femeie ar trebui să aibă sprijin financiar și moral să nască, preotul Dan Damaschin, care ajută de ani de zile femeile aflate în situația de a alege. Am încercat să obținem o reacție și de la purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, care ne-a transmis că a mai emis păreri în legătură cu „acest tip de retorică”.

„Nu am treabă cu el, nu îl știu, nu îl agreez, nu cred că a vrut să spună mai mult”

Părintele Dan Damaschin este preot misionar la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă din Iaşi. Prin activitatea sa a încurajat și ajutat un număr impresionant de femei să își ducă sarcina la bun sfârșit și să nu își abandoneze copiii sau să facă avort. Toamna trecută părintele a organizat un eveniment caritabil care a reunit nume mari din showbiz,  în sprijinul celor peste zece mii de copii sărmani cărora clericul le asigură anual rechizite, haine, alimente și produse de necesitate, și a strâns ajutor pentru 5000 de copii.

Evenimentul a fost moderat de Alex Dima de la Pro Tv și au cântat Andra, Ștefan Bănică Jr, Smiley, Connect-R, trupele Direcția 5, Taxi, Vunk și The Motans. Totuși preotul nu este de acord cu folosirea unei cauze în scop electoral.

„Nu am treabă cu el, nu îl știu, nu îl agreez, nu cred că a vrut să spună mai mult. Vorba goală, fără faptă, se cheamă demagogie, nu merge numai așa să spunem. Pentru că știm toți să ne dăm cu părerea. E vorba despre a face ceva concret în privința asta. Nu agreez astfel de lucruri.

Dacă vorbim de atitudinea vis a vis de zona LGBTQ care nu face altceva decât să își prezinte veșnice nemulțumiri, dar ei sunt cei mai intoleranți oameni pe care îi cunosc vis a vis de creștinism și biserică, și de valorile noastre, aici nu pot să îl condamn pe Simion. În rest demagogia nu face bine, ca să fii credibil trebuie să faci ceva.”, spune Dan Damaschin.

Iată ce a afirmat George Simion ieri în cadrul Congresului Partidului Republican, puțin cunoscut în România:

„Femeile nu mai știu că sunt femei, bărbații nu mai știu că sunt bărbați, inventează 72 de tipuri de gen, binar, non-binar, unii cred că sunt veioze, nu își mai dau seama că Dumnezeu a lăsat femeia să nască copii. Pe scurt, lumea înnebunește!
Avem nevoie de normalitate, avem nevoie de forțe creștine, de forțe patriotice, care să pună familia la baza societății. Avem nevoie să creștem demografia României.”, a spus liderul AUR.

Cât de mult sau puțin contează sintagma partid „creștin”?

De-a lungul timpului, după Revoluția din 1989, mai multe partide au încercat să înglobeze în programul partidului componenta de creștinism ca fiind garantul unui conservatorism și a unei politici aplecată înspre valorile la care aderă societatea românească. Nu a fost însă întotdeauna așa decât cu numele și reprezentanții bisericii nu sunt neapărat admirativi când un politician vine să se folosească de religie în scop electoral.

„De fapt un partid creștin, cum a fost și Alianța, care nu a fost deloc Creștin Democrată, trebuie să apere niște valori care vin de unde? Din Biblie, de la Hristos, familie, egalitate, combaterea corupției, doar nu spune și Biblia, să nu furi? Nu înseamnă că dacă ai în titulatură….și partidul lui Merkel, nu au și ei la fel, Creștin-Democrat? Democrația nu înseamnă a duce lumea la biserică și după aceea la vot.

Înseamnă a apăra valorile creștine ca fiind cele mai importante.”, mai spune Dan Damaschin.

Preotul mai dă exemplul altor preoți care au grijă de câte 100 de bătrâni din satele sărace din Moldova care au fost abandonați atât de copiii care au plecat în străinătate cât și de politicieni, și spune că acestea ar trebui să fie valorile creștine în cadrul programului unui partid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...