Reforma sistemului de pensii este unul dintre subiectele fierbinți ale acestei perioade. Dar această reformă depinde de rezolvarea inechităților din sistem și, mai ales, de rezolvarea problemei pensiilor speciale, temă în jurul căreia toate partidele din coaliția de guvernare par să se fi pus de acord, dar nimic nu s-a rezolvat concret. Deputata PSD, Cristina-Elena Dinu, a punctat, încă o dată, poziția clară a partidului său în această privință.
Problema dispariției pensiilor speciale din peisaj a devenit un fel de joc „alba-neagra”, ba este, ba nu este, ba este, dar nu așa cum ar fi corect și tot așa. La nivel declarativ, liderii partidelor de la guvernare par gata să spulbere aceste pensii în următoarea secundă, doar că procesul real mai are de așteptat și multe obstacole de trecut.
În acest context, deputata PSD, Cristina-Elena Dinu, a reafirmat într-un comunicat citat de Agerpres, poziția partidului din care face parte în privința acestei probleme.
Conform acesteia, Partidul Social Democrat nu renunţă la demersul privind eliminarea pensiilor speciale, cu toate că, până acum, nu s-a ajuns la un consens general pe această temă în cadrul coaliţiei de guvernare, iar România nu trebuie să piardă nici un euro din PNRR din cauza nerezolvării acestei situații.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„În cele din urmă, este imperios necesar ca statul român să rezolve problema acordării acestor privilegii, mai ales că pensiile speciale constituie şi un jalon important în implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cu certitudine, România nu are voie să piardă niciun euro din PNRR, iar abrogarea legii pensiilor speciale este un capitol pe care trebuie să-l îndeplinim cât mai repede cu putinţă”, a transmis deputata, conform sursei citate.
Parlamentarul PSD n-a uitat să invoce și poziția tranșantă a liderului partidului, Marcel Ciolacu, viitorul premier după „rotativa guvernamentală” în legătură cu rezolvarea problemei pensiilor speciale.
„În acest sens, conducerea PSD s-a exprimat întotdeauna ferm, iar preşedintele Marcel Ciolacu a întărit faptul că dezideratul va fi îndeplinit. Domnia sa a afirmat răspicat că, după desemnarea ca prim-ministru, va promova o lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, astfel încât să se rezolve odată pentru totdeauna acest subiect.
PSD este formaţiunea care s-a exprimat în mod constant şi fără echivoc asupra definitivării tranşării pensiilor speciale, iar declaraţia preşedintelui Ciolacu constituie o garanţie suplimentară în acest sens”, a adăugat Dinu.
Ea a mai amintit că reformarea pensiilor trebuie să se bazeze pe eliminarea inechităților, a discrepanțelor flagrante dintre pensiile speciale și cele bazate pe contributivitate, lucru făcut deja prin amendamentele aprobate în Senat.
„Potrivit amendamentelor adoptate deja de Senat, nicio pensie nu va mai putea depăşi veniturile din timpul activităţii, fapt ce reprezintă un gest de etică şi normalitate pentru toată lumea. Se vor elimina astfel discrepanţele flagrante dintre pensiile speciale şi cele bazate pe contributivitate, precum şi discriminările existente din acest punct de vedere, chiar şi în cadrul aceloraşi categorii profesionale.
Cu siguranţă, este un proiect de lege sustenabil, care va fi pus în aplicare astfel încât să se ţină cont de condiţiile referitoare la vechimea în profesie, limita de vârstă şi stagiul minim de cotizare, care sunt componentele fundamentale ale reformei pensiilor speciale”, a adăugat Cristina-Elena Dinu în comunicatul său.