Gabriela Firea, atac la decizia „salariu sau pensie la stat”. Ce spune parlamentarul PSD: „Va fi un deficit uriaş de personal”

Iancu Andreea, Anca Manolica 18.02.2021, 20:56
Gabriela Firea, atac la decizia „salariu sau pensie la stat”. Ce spune parlamentarul PSD: „Va fi un deficit uriaş de personal”

Gabriela Firea nu se dezminte și lansează un nou atac dur la adresa hotărârilor Executivului. Parlamentarul PSD consideră inoportună decizia „salariu sau pensie la stat”, despre care afirmă că va afecta pe termen lung populația. Totodată, fostul edil al Bucureștiului este de părere că se încearcă o creștere mascată a vârstei de pensionare.

Ce spune Gabriela Firea despre decizia „salariu sau pensie la stat”

O aprigă contestatară a măsurilor luate de către liderii din Guvern, Gabriela Firea a reacționat dur cu privire la decizia Executivului de a obliga cetățenii să aleagă „salariu sau pensie la stat”. Parlamentarul PSD consideră că se urmărește o creștere mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. În mesajul recent postat pe contul său de Facebook, Firea susține că această măsură ar urma să aibă efecte negative pe termen lung, dar și că este o decizie care afectează dreptul patrimonial al cetățenilor.

Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial, a scris Gabriela Firea.

Deși pentru unii poate fi considerată o decizie echitabilă, Gabriela Firea avertizează asupra efectelor negative de pe termen lung. Aplicarea acestei măsuri va duce la lipsa de personal în special în mediul rural, în domenii esențiale precum sănătatea sau administrația.

Efectele cele mai dure ale unei astfel de măsuri ar fi în primul rând un deficit uriaș de personal în rândul profesorilor și medicilor din mediul rural, dar și din mediul academic, pentru că mulți dintre aceștia sunt peste vârsta de pensionare. Apoi, ar fi o scădere semnificativă a competenței în administrația publică prin plecarea unor experți cu multă experiență care probabil vor renunța la locul de muncă pentru a-și primi pensia la care au dreptul. În concluzie, efecte negative pentru toatā lumea, a mai spus Gabriela Firea.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a oferit explicații despre decizia de a nu mai cumula pensia și salariul la stat pentru cetățeni
Ministrul Muncii Raluca Turcan a oferit explicații despre decizia de a nu mai cumula pensia și salariul la stat pentru cetățeni

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre propunerea Guvernului

Propunerea de a opta între salariu sau pensie la stat a fost anunțată de către Ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a și oferit explicații cu privire la această măsură. Politicianul susține că există numeroase cazuri în care cetățenii se pensionează înainte de împlinirea vârstei de pensionare, iar apoi se reangajează la stat.

Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensie și salariu. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați, a spus Raluca Turcan, într-o intervenție la România TV.

Există însă o variantă de a încasa atât pensie cât și salariu pentru românii care optează pentru un loc de muncă la privat. 

Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat. Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat, a adăugat ea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...