Pensii 2021. Raluca Turcan a dat vestea pentru milioane de români. La ce să se aștepte în septembrie

Iancu Andreea 02.02.2021, 15:21
Pensii 2021. Raluca Turcan a dat vestea pentru milioane de români. La ce să se aștepte în septembrie

Milioane de români așteaptă vești privind majorarea pensiilor de anul acesta. În timp ce Raluca Turcan, ministrul Muncii oferă deja procente care se pot adăuga la pensii în 2021, alți oficiali din Guvern sunt reticenți ideii de creștere pentru veniturile lunare ale pensionarilor. Cine este împotriva unei noi majorări a pensiei?!

Raluca Turcan a vorbit despre majorare. Cu cât ar putea să crească pensii în 2021

Ministrul Raluca Turcan a vorbit în cursul zilei de astăzi despre posibilitatea ca românii să beneficieze de pensii mai mari în 2021. Oficialul român a explicat că o modalitate de a obține venituri majorate în acest an este indexarea pensiilor cu rata inflației. Aceasta ar urma să aibă loc în luna septembrie a anului curent, însă trebuie să se țină cont și de deficitul bugetar al țării. Potrivit declarației doamnei ministru, aceasta a solicitat un procent important pentru creșterea pensiilor, însă valoarea oficială va fi anunțată ulterior, după mai multe consultări în cadrul Guvernului.

Eu doresc indexarea pensiilor în luna septembrie. Evident că ministrul Muncii cere mai mult. Am cerut o creștere importantă a pensiilor. Pe de altă parte, e evident că trebuie să ținem deficitul la 7,1 – 7,4% și trebuie să facem eforturi cu toții. O să anunțăm cu cât vom putea crește propriu-zis pensiile, a afirmat oficialul liberal din Guvern.

Premierul Florin Cîțu, reticent în fața ideii de majorare a pensiilor
Premierul Florin Cîțu, reticent în fața ideii de majorare a pensiilor

Ce spune Primul Ministru, Florin Cîțu, despre majorarea veniturilor pensionarilor

În timp ce ministrul Raluca Turcan solicită măcar majorarea cu rata inflației, premierul României este reticent la orice idee de majorare. Florin Cîțu aduce ca argument împotriva unei creșteri a pensiilor în 2021 faptul că veniturile pensionarilor au fost deja mărite, în comparație cu anul trecut. Pe de altă parte, liderii partidelor de coaliție solicită procente diferite pentru pensii în 2021.

UDMR a solicitat o majorare de 8%, în timp ce USR-PLUS vorbesc despre o creștere a pensiilor cu 3%. Totuși, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a menționat că deocamdată nu există un acord privin înghețarea punctului de pensie așa cum ar putea să reiasă din declarația Primului Ministru Florin Cîțu. Deocamdată, românii trebuie să se bucure de sumele primite începând cu 1 ianuarie.

„Pensiile vor fi mai mari ca anul trecut, deci anul acesta punctul de pensie este mai mare ca anul trecut. Pensiile au crescut 14%. Asta înseamnă că anul acesta, deja începem anul cu cheltuieli mai mari cu pensiile de aproape 9 miliarde de lei de la începutul anului, aproape 1% PIB trebuie să găsim acești bani”, a declarat Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe