Vârsta de pensionare ar putea crește la 70 de ani. Pentru ce angajați va fi valabilă opțiunea și care sunt beneficiile

Iancu Andreea 28.01.2021, 16:18
Vârsta de pensionare ar putea crește la 70 de ani. Pentru ce angajați va fi valabilă opțiunea și care sunt beneficiile

Cei care așteaptă cu nerăbdare ziua în care se vor pensiona mai au de așteptat. Un proiect de lege al Ministerului Muncii ar putea să le prelungească mersul la serviciu pentru încă niște ani. Vârsta de pensionare ar putea crește la 70 de ani pentru o categorie de angajați din România. Declarația ministrului Muncii, Raluca Turcan, lămurește această posibilitate.

Vârsta de pensionare ar putea urca până la 70 de ani. Care sunt condițiile în care aceasta s-ar aplica

Ministerul Muncii are în plan un proiect de lege care schimbă complet regulile pensionării românilor. În cadrul unei conferințe de presă a ministrului Raluca Turcan, s-a adus în discuție creșterea vârstei de pensionare. Oficialul român a precizat că angajații din România ar putea să aibă opțiunea de a se pensiona la vârsta la 70 de ani, dacă își doresc acest lucru. Astfel, un angajat care urmează să intre la pensie va avea de ales între a se pensiona la termen sau a continua să lucreze până la 70 de ani, fără a putea cumula salariul și pensia.

Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi – să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat, a spus Turcan în cadrul conferinței de presă.

Totodată, acest proiect de lege ar urma să elimine dezechilibrele din societate, în care unii pensionari rămân și angajați pentru a obține venituri atât din pensie cât și din salariu. Această măsură este însă valabilă pentru angajații din sistemul de stat.

Fie pensie și opțiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu, a precizat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii
Raluca Turcan, Ministrul Muncii

Ministerul Muncii a început recalcularea pensiilor

Actuala lege a pensiilor urmează să acționeze drept cadru în procesul de recalculare a pensiilor. Ministrul Raluca Turcan a anunțat că în următoarele 18 luni, cinci milioane de dosare de pensie vor fi evaluate spre a fi recalculate veniturile pensionarilor români. 

Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclus din 2019 ar trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri și oameni. Începem cu actuala structură din casele de pensii, urmând ca în perioada următoare, după ce se definitivează programele pe fonduri europene, pe o perioadă determinată, să încercăm să atragem – noi vrem să facem lucrul acesta pe programul Național de Recuperare și Reziliență, întrucât reprezintă o măsură de reformă, să atragem fonduri să plătim personal suplimentar pe o perioadă determinată – soft și echipamente – astfel încât să grăbim procesul de evaluare și recalcularea pensiilor, a declarat ministrul Muncii.

După recalculare, ministerul condus de Raluca Turcan va formula o nouă lege a pensiilor, care să aducă sistemul într-o zonă de echilibru privind contribuțiile și beneficiile obținute prin pensie.

În acest moment aș putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în fața a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi cel mai probabil prorogată. În paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, vom pregăti o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei legi noi a pensiilor, a explicat Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe