Fructul pe care românii îl consumă foarte des, dar în America e interzis să-l cultivi. Cum s-a ajuns aici

Mirabela Vasile 28.09.2020, 13:43
Fructul pe care românii îl consumă foarte des, dar în America e interzis să-l cultivi. Cum s-a ajuns aici

Fructul interzis în America pe care românii îl consumă foarte des. Arbustul cu fructe delicioase este prezent în multe zone din România. Puțini știu însă că în multe locuri din Statele Unite este total interzis. Cu toții s-au întrebat dacă această restricție este legată de un potențial pericol la care trebuie să fim atenți.

Care e de fapt fructul conusumat de români și interzis în America. Puțini știu motivul real

Din fericire, aceste fructe nu prezintă niciun pericol pentru oameni. Motivul interzicerii lor de către americani are cu totul și cu totul altă conotație. Povestea a început încă de la începutu secolului XX. Atunci, pădurile de pin din Statele Unite au început să moară încetul cu încetul. Copacii erau scufundați de o crustă ce se asemana cu rugina. Astfel, hectare întregi de vegetație au pierit.

Specialiștii de peste ocean au descoperit că vinovat pentru prăpăd era o ciupercă numită Cronartiumribicola, care cauza moartea a întregilor generații de pin. Se pare că aceste coacăze erau o sursă reală de răspândire pentru boala de copaci. De altfel, ciuperca a folosit coacăzele pentru a se răspândi. Întreaga situație a devenit dramatică încât a amenințat specia pinilor americani. Această specie era un lucru elementar al industriei forestiere. De aceea, pericolul trebuia eliminat cât mai repede.

Coacazele nege au o multitudine de beneficii
Coacazele nege au o multitudine de beneficii

Guvernul Statelor Unite a hotărât în 1911 interzicerea oficială a plantării de coacăze negre. De asemenea, a fost emisă o lege federală specială. Totodată, s-a aflat că în America de Nord existau zeci de specii care ar fi putut fi infectate cu această ciupercă. Multe dintre plante apăreau în sălbăticie. De aceea, în câțiva zeci de ani ciuperca s-a răspândit alert peste tot. Pandemia a început să atace numeroase păduri de pin.

Peste 11 mii de oameni se implicaseră în anii 1930 pentru a putea distruge specia periculoasă. Abia la începutul anilor 2003 a apărut un erbicid care putea stopa ciuperca. Astfel, inetrdicția cultivării coacăzelor nege a fost eliminată în mai multe state. Însă în Maine, New Hampshire, Virginia și Maasacusetts, arborii de coacăze negre sunt încă interziși.

Ce beneficii au coacăzele negre

Coacăzele negre au un conţinut ridicat de fibre, vitamine (provitamina A, vitamina C si E) și minerale (cum ar fi fier, potasiu și magneziu). Coacăzele conțin, de pildă, 24% din necesarul zilnic de vitamina C.

Aceste fructe delicate ajută la menținerea stării de sănătate atât a sistemului nervos, cât și a celui muscular datorita conţinutului ridicat de potasiu.

Urmăriți Impact.ro și pe