Formulă recalculare pensii 2021. Aşa afli dacă vei avea pensia mai mare începând de anul acesta

Iancu Andreea, Diana Timișoreanu 24.03.2021, 09:49
Formulă recalculare pensii 2021. Aşa afli dacă vei avea pensia mai mare începând de anul acesta

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, anunța în urmă cu mai multe săptămâni că pensiile românilor au intrat într-un proces de recalculare. Astfel, aceștia ar urma să primească venituri mai mari în urma noilor reguli. Peste 200 de mii de dosare de pensie au fost evaluate deja, din totalul de 5 milioane de venituri de la stat. O formulă de recalculare pentru pensii în 2021 a fost făcută publică de către șeful Casei de Pensii Publice, prin care românii pot calcula dacă vor avea pensia mai mare de anul acesta.

Formulă recalculare pensii 2021. Cum poți afla câți bani vei primi începând din acest an

Aproximativ 5 milioane de pensii urmează să fie evaluate și recalculate în următoarea perioadă, după ce autoritățile au decis că este timpul ca sistemul de pensii să fie îmbunătățit. De-a lungul timpului, au fost semnalate numeroase cazuri în care pensionarii, cu același stagiu de cotizare, însă retrași din activitate în ani diferiți, au obținut venituri total diferite. În cadrul unui interviu pentru Antena 3, șeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, a clarificat situația și a explicat cum vor arăta pensiile în viitor, după reclaculare.

În prezent, specialiștii introduc datele pensionarilor într-o aplicație, cu ajutorul căreia fiecare venit va putea fi recalculat mult mai ușor. Ministrul Raluca Turcan anunța că speră ca în aproximativ un an și jumătate, în baza de date să existe toate informațiile pentru a începe recalcularea celor peste 5 milioane de pensii. Deocamdată, sunt centralizate informații precum numărul de puncte de pensie și stagiul de cotizare al fiecărui român. Șeful Casei de Pensii Publice a dezvăluit și o formulă de recalculare pentru pensii începând cu 2021, care ar urma să crească considerabil veniturile.

Avem diverse scenarii de lucru, vă spun. Încercăm să legăm noua formulă de calcul de nişte indicatori economici şi macroeconomici care sunt comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică: mă refer la salariul minim la salariul mediu, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, iar fiecare beneficiar să ştie care sunt acei indicatori. Practic, noua formulă va fi acel număr total de puncte care se înmulţeşte care se înmulţeşte cu un indicator, coeficient pe care îl vom agrea cu toţii prin noua lege care va intra în vigoare.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a demarat procesul de recalculare a veniturilor pensionarilor români
Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a demarat procesul de recalculare a veniturilor pensionarilor români

Aproximativ jumătate dintre pensii ar urma să crească

Românii aflați la pensie speră la venituri mai mari în fiecare an, iar specialiștii încearcă să găsească variante optime, astfel încât să se plieze și pe situația economică a țării. Astfel, planul pentru viitor ar fi creșterea anuală a pensiilor cu procentul inflației, dar ținând cont și de salariul mediu brut pe economie, după cum a anunțat Daniel Baciu la Antena 3. Totodată, recalcularea ar urma să elimine inechitățile din sistemul plății pensiilor, fapt care ar duce la creșterea a cel puțin jumătate dintre veniturile pe care le obțin în prezent o parte dintre români.

Fiecare beneficiar în funcţie de numărul de puncte, indiferent de perioada în care va ieşit la pensie, să aibă aceeaşi pensie. Aşa era legislaţia în perioada respectivă şi noi aceste inechităţi încercăm să le corectăm să se ţină cont numai de contributivitate, a explicat Baciu.

Deocamdată, există situații extrem de diferite, care se resimt în buzunarele pensionarilor. Noua formulă de recalculare pentru pensii începând cu 2021 ar urma să egalizeze veniturile, astfel încât diferențele de sute de lei să nu mai existe.

La acelaşi număr de puncte există diferenţe şi de sute de lei, de milioane în bani vechi, de 200-300 de lei, iar în momentul când vom aplica aceeaşi formulă prevăzută de lege, aceste pensii se vor netezi şi vor ajunge oarecum la acelaşi cuantum, cel cu cuantumul mic să îl ajungă pe cel cu cuantumul mare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...