Pensii 2021. Peste jumătate din veniturile bătrânilor vor creşte în următoarea perioadă. Cine sunt norocoşii

Nicu Stan, Rădulescu Valentin 23.03.2021, 14:59
Pensii 2021. Peste jumătate din veniturile bătrânilor vor creşte în următoarea perioadă. Cine sunt norocoşii

Pensii 2021. Peste jumătate din veniturile bătrânilor vor creşte în următoarea perioadă. Cine sunt norocoşii, citiți în articolul de mai jos.

Jumătate din pensii vor fi mărite cu sume subsanțiale. Recalcularea ar putea aduce bani frumoși pentru milioane de pensionari

Pensii 2021. Peste jumătate din veniturile pensionarilor vor creşte în următoarea perioadă. Cine sunt norocoşii care se vor alege cu mai mulți bani. Aceștia vor fi aceia care în urma recalculării li se va mări pensia.  Sunt pensii care vor crește după recalculare şi cu câteva sute de lei, a declarat şeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, într-un interviu acordat pentru Antena 3.

Fiecare beneficiar în funcţie de numărul de puncte, indiferent de perioada în care va ieşit la pensie, să aibă aceeaşi pensie. Aşa era legislaţia în perioada respectivă şi noi aceste inechităţi încercăm să le corectăm să se ţină cont numai de contributivitate”, a declarat Daniel Baciu.

Milioane de pensii vor creste dupa recalculare
Milioane de pensii vor creste dupa recalculare

Cam cu cât vor crește pensiile

Astfel, după recalculare pensionarii se vor trezi cu câteva sute de lei în plus la pensie. ”La acelaşi număr de puncte există diferenţe şi de sute de lei, de milioane în bani vechi, de 200-300 de lei, iar în momentul când vom aplica aceeaşi formulă prevăzută de lege, aceste pensii se vor netezi şi vor ajunge oarecum la acelaşi cuantum, ce cu cuantumul mic să îl ajungă pe cel cu cuantumul mare”, a mai mărturisit Daniel Baciu.

Șeful Casei de Pensii a declarat că aproximativ două milioane de pensionari vor avea pensii mari mari după recalculare, din totalul celor 4 milioane de pensii recaluclate. ”Estimăm ca cel puţin jumătate din cuantumul pensiilor aflate în plată, cel puţin jumătate să crească”, a mai spus Daniel Baciu.

Nu se știe când vor ajunge pensiile mărite la beneficiari

Din cele spuse de oficialul Casei de Pensii beneficiarii trebuie să mai aibă răbdare până ajung pensiile mărite la ei. ”Noi nu tragem de timp, vrem să recuperăm timpul pierdut din 2019 când trebuia făcută această operaţiune. În momentul de faţă dacă lucrurile merg bine şi vom reuşi să ieşim cu noul act normativ nu văd de ce nu am putea să aplicăm. Dar vă spun, sunt multe lucruri necunoscute la mijloc”, a mai spus Daniel Baciu.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, spunea că speră ca într-un an și jumătate să se recalculeze cinci milioane de pensii. La finalul procesului, în cazul a patru milioane de pensionari, pensiile vor avea o creștere consistentă, anunța aceasta.

În două săptămâni s-au recalculat 169.000 de pensii

În aproape două săptămâni am evaluat aproximativ 169.000 de dosare de pensii. Vorbim de evaluare, în perspectiva recalculării. Acest proces trebuia să înceapă din iulie 2019 și, dacă s-ar fi desfășurat măcar în ritmul în care facem noi lucru acesta, s-ar fi apropiat de final.

Nu s-a întâmplat pentru că un articol din lege a fost ignorat. S-a vorbit despre recalcularea pensiilor, ignorând faptul că toate pensiile trebuie să fie într-un format informatic pentru a aplica formule de calcul și a obține pensiile recalculate. E o procedură necesară în vederea recalculării pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe