Ce trebuie să faci pentru a cumpăra vechime în muncă anul acesta. Şeful Casei de Pensii Publice a explicat tot

Ana Anitoiu, Alexandrina Toader 23.03.2021, 20:01
Ce trebuie să faci pentru a cumpăra vechime în muncă anul acesta. Şeful Casei de Pensii Publice a explicat tot

Şeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat ce trebuie să faci pentru a cumpăra vechime în muncă anul acesta și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești, astfel încât să îți poți completa în acest fel stagiul de cotizare.

Ce trebuie să faci pentru a cumpăra vechime în muncă anul acesta

Potrivit șefului Casei de Pensii Publice, orice persoană care vrea să iasă la pensie, dar nu a realizat stagiul minim de cotizare, de 15 ani, sau pe cel maxim, de 35 de ani, își poate cumpăra vechime în muncă. Această vechime poate fi achiziționată pentru aproape orice perioadă de inactivitate, începând de la vârsta de 18 ani. Însă, nu pot fi plătiți decât cel mult șase ani.

“Dacă nu au stagiu de cotizare, au posibilitatea să cumpere vechime. Daca înainte, pe vechiul act normativ se dădea posibilitatea sa îți iei pe ultimii 5 ani, noi am lăsat această posibilitate ca indiferent de perioadă, de la 18 ani să poți să cumperi. Să nu mai condiționăm din ultimii 5 ani – 10 ani Maximum 6 ani de zile.”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, la Antena 3.

Ce trebuie sa faci pentru a cumpara vechime in munca anul acesta. Seful Casei de Pensii Publice a explicat tot
Bancnote de 100 de lei

Pentru ce ani poate fi cumpărată vechime în muncă

Totuși, există unele condiții. Cei care vor să își completeze stagiul de cotizare, ca să poată ieși la pensie, pot cumpăra vechime în muncă pentru cel mult șase ani în care să nu fi bifat mai multe condiții. Prima pe lista condițiilor este să nu fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Apoi, să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii ca urmare a realizării de venituri din activităţi independente; precum și să nu fi primit în acea perioadă o indemnizaţie de şomaj.

”Nu au beneficiat de pensie de invaliditate; Nu au urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective; Nu au satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus; Nu au beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii; Nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale; Nu au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani”, sunt alte condiții pentru cumpărarea vechimii în muncă.

Unele pensii vor crește cu sute de lei

Mulți pensionari din România au primit vești îmbucurătoare, în ultima perioadă. Vor primi bani mai mulți. În urmă cu ceva timp, şeful Casei de Pensii Publice a declarat cu unele pensii care vor crește după recalculare şi cu câteva sute de lei. Mai multe detalii, AICI!

“Fiecare beneficiar în funcţie de numărul de puncte, indiferent de perioada în care va ieşit la pensie, să aibă aceeaşi pensie. Aşa era legislaţia în perioada respectivă şi noi aceste inechităţi încercăm să le corectăm să se ţină cont numai de contributivitate. La acelaşi număr de puncte există diferenţe şi de sute de lei, de milioane în bani vechi, de 200-300 de lei, iar în momentul când vom aplica aceeaşi formulă prevăzută de lege, aceste pensii se vor netezi şi vor ajunge oarecum la acelaşi cuantum, ce cu cuantumul mic să îl ajungă pe cel cu cuantumul mare”, a declarat Daniel Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe