Florin Cîțu, declarația pe care toată lumea o aștepta: „Vreau să redeschidem şcolile şi restaurantele”

Cristian Cojocaru 06.01.2021, 19:40
Florin Cîțu, declarația pe care toată lumea o aștepta: „Vreau să redeschidem şcolile şi restaurantele”

Premierul Florin Cîțu vine cu o veste pe care o aștepta toată lumea. Acesta a purtat discuții cu liderii UDMR și USR PLUS pe baza subiectului cu privire la redeschiderea școlilor și a restaurantelor. Iată care a fost parcursul discuțiilor și care este hotărârea luată.

Florin Cîțu a venit cu o veste pe care o aștepta toată lumea

Presiunea acumulată din cauza școlilor și a restaurantelor care contină să stea închise în contextul epidemiei se resimte la niveluri înalte. Astfel, premierul României a avut o discuție cu președinții partidelor UDMR și USR PLUS pe baza acestei teme.

„Am avut discuții cu domnul Hunor și cu domnul Barna.  Da, şi eu vreau să fie redeschise școlile, vreau să deschidem și restaurantele. Am spus acest lucru şi anul trecut. Din punctul meu de vedere, dacă nu ar fi problema pe sănătate, aș vrea să fie redeschise. Avem această condiţionare de pandemie. Personal, eu cred că trebuie să facem tot ce se poate să redeschidem școala cât mai repede, de aceea e important ca, pe şi lângă campania de vaccinare, să avem şi această campanie de reducere a efectelor pandemiei, să menţinem ritmul.”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta mai adaugă faptul că este imperativ să păstrăm această tendință pentru ca școlile să poată fi redeschise în data de 8 februarie. Actualul nivel al îmbolnavirilor este în scădere, astfel că numărul acestora este unul conforabil. Premierul mai anunță faptul că sunt orașe care au ieșit din carantină. Campania de vaccinare joacă un rol foarte important în menținerea acestei tendințe de descreștere. Cîțu reamintește cetățenilor să nu uite că trebuie păstrată în continuare distanțarea socială precum și purtarea măștii.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, își face cunoscută dorința ca școlile să fie redeschise la data de 8 februarie
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, își face cunoscută dorința ca școlile să fie redeschise la data de 8 februarie

Guvernul vrea elevii înapoi în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, își face cunoscută dorința ca școlile să fie redeschise la data de 8 februarie. Acest lucru va fi însă influențat de trei factori majori, cel mai important fiind evoluția epidemiologică, cu atât mai mult cu cât în perioada sârbătorilor, măsurile impuse de către autorități nu au fost tocmai respectate, efectele putând fi văzute săptămâna viitoare.

„Opinia UDMR – pe care încercăm să o impunem și partenerilor de guvernare – este că învățământul clasic trebuie reluat din 8 februarie, semestrul 2 al anului școlar, în special grădinițele, clasele primare și terminale a VIII-a și a XII-a”, a scris miercuri pe Facebook liderul UDMR, Kelemen Hunor, care este și vicepremier.

Această decizie nu este una definitivă, pentru că data poate fi modificată, în funcție de cum vor decurge lucrurile. Hotărârea va fi luată și în funcție de măsurile luate de alte state dar și pe baza unui raport cu privire la estimarea numărului de elevi care au întâmpinat probleme cu sistemul de predare online.

”Această decizie se va lua după jumătatea lunii ianuarie în funcție de două lucruri principale: evoluția epidemiologică, ne așteptăm din păcate la o creștere a ratei de infectare, după ceea ce am văzut cu toții, dacă nu suntem ipoctiţi că s-a întâmplat pe perioada vacanței de iarnă, pe perioada revelionului. Aceste  rezultate le vom avea după jumătatea lunii ianuarie”, a spus Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe