Ce se întâmplă cu salariile profesorilor. Sorin Cîmpeanu vine cu informații oficiale: „Există merite deosebite care trebuie recunoscute”

Ana Anitoiu 06.01.2021, 19:20
Ce se întâmplă cu salariile profesorilor. Sorin Cîmpeanu vine cu informații oficiale: „Există merite deosebite care trebuie recunoscute”

O schimbare majoră ar putea fi făcută în privința salariilor profesorilor din România. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, miercuri, care dintre cadrele didactice ar urma să primească mai mulți bani, în contextul în care acestea au trebuit să se adapteze și să își conducă activitatea în mediul online, după închiderea școlilor, din cauza pandemiei de coronavirus.

Sorin Cîmpeanu, despre ce s-ar putea întâmpla cu salariile profesorilor

Potrivit ministrului Educației, există posibilitatea ca profesorii să primească salarii mai mari, în funcție de performanța lor. Urmează să aibă loc discuți în acest sens cu miniștrii de resort și cu prim-ministrul. Componenta salarială de motivare în funcție de performanță ar putea fi introdusă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Există multiple variante, le analizăm cu toată atenția”, a declarat Sorin Cîmpeanu la sfârșitul ședinței de guvern ce a avut loc miercuri, într-un briefing de presă de la Palatul Victoria, în care s-a referit și la redeschiderea școlilor din țară.

Ce se intampla cu salariile profesorilor. Sorin Cimpeanu vine cu informații oficiale. Exista merite deosebite care trebuie recunoscute
Elevi, in banci

Sorin Cîmpeanu: ”Există merite deosebite care trebuie recunoscute”

De asemenea, ministrul Educației a lăudat profesorii din România pentru eforturile pe care le-au făcut în ultima perioadă, pentru a se adapta și a le preda elevilor în mediul online. Sorin Cîmpeanu a spus că aceștia au făcut față cât se poate de bine.

”Sisteme de educație recunoscute ca fiind mai avansate decât România au avut dificultăți în a convinge cadrele didactice să se implice în predarea online fără echipamente, fără o instruire specifică. În România cadrele didactice au făcut eforturi, fiecare cum s-a priceput mai bine, pentru ca procesul de învățământ să continue. Deci există merite deosebite care trebuie recunoscute și trebuie să existe și motivație”, a spus ministrul.

Ministrul Educației, despre costuri din învățământ

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a spus că deși cadrele didactice din România merită cu certitudine să beneficieze de un regim de salarizare motivant, există și o lege a salarizării. Ministrul Educației a trecut în revistă unele costuri din învățământ.

“În costul standard per elev care are o componentă destinată salariilor, această componentă în ultimii 4 ani, din 2016 până în 2020, s-a dublat, de la 3.024 de lei componenta destinată salariilor în 2016 la 6.111 lei componenta destinată salariilor în 2020. Componenta destinată tuturor cheltuielilor de funcționare a școlilor (…) în 2016 era de 321 de lei per elev, acum de 387 de lei. Urgența este o creștere semnificativă a costului standard per elev pentru ca școlile să poată funcționa. Fără să neglijăm componenta de creșteri salariale”, a mai spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor

Ministrul Educației a vorbit și despre când ar putea fi luată o decizie cu privire la redeschiderea școlilor în România. Sorin Cîmpeanu a precizat că această hotărâre va fi luată în ultima decadă, după o analiză temeinică ce va lua în calcul inclusiv evoluția campaniei de vaccinare anti-Covid-19, pe lângă cea a ratei de infectare. El a menționat, totuși, că elevii nu se vor întoarce în bănci mai devreme de data de 8 februarie, potrivit edupedu.ro.

”Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma analizei. Luăm în considerare și scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădiniță și din învățământul primar, și scenariul în baza căruia dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută, și scenariului în care prioritizăm elevii care vor susține examenele naționale, și scenariul în care putem deschide toate școlile din România”, a explicat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...