Fermierii oraşului Ulmeni asigură necesarul de carne, legume şi cereale din întreg județul, jucând un rol important

Elena Avramescu 29.10.2021, 13:37
Fermierii oraşului Ulmeni asigură necesarul de carne, legume şi cereale din întreg județul, jucând un rol important

Majoritatea locuitorilor oraşului Ulmeni, care a fost comună până în anul 2005, nu au vrut să renunţe la agricultură astfel că acum joacă un rol vital pe piaţa din judeţul Maramureş, prin asigurarea de carne, legume şi cereale.

Fermierii oraşului Ulmeni asigură necesarul de carne, legume şi cereale din întreg județul

După Revoluţie încă mai existau foarte mulţi crescători individuali de animale care aveau în special bovine, mulţi având în grajd 3-5 animale, ca în anii următori să se înfiinţeze câteva ferme de creşterea animalelor – ovine şi bovine, în special. Investiţii din ultimii ani aparţin unor familii tinere care au ales să se ocupe de acest domeniu.

Agricultura, îndeosebi creşterea animalelor, e un domeniu bun, un domeniu cu perspectivă pozitivă pentru întreg Maramureşul, pentru că noi suntem o zonă cu un potenţial agricol foarte bun. Dar din păcate subvenţiile pentru agricultură nu sunt la nivelul celorlalte state din UE şi prin urmare nu putem fi atât de performanţi sau cu preţuri de desfacere la fel de bune precum alţi fermieri din ţări UE, a spus Lucian Morar, potrivit Agerpres.

Se pare că, în Ulmeni, funcţionează mai bine de 10 exploataţii agricole.

Fermierii orasului Ulmeni asigura necesarul de carne, legume si cereale din intreg judetul
Piata de legume

Pentru fosta comună Ulmeni, acum un mic orăşel, avem peste 10 exploataţii agricole mici sau medii şi oameni care se ocupă cu creşterea bovinelor, ovinelor, dar avem şi un număr însemnat de mici fermieri care se ocupă de exploatarea culturilor agricole. Avem cultura mare de porumb, grâu, floarea-soarelui, cartofi şi cam întreaga gamă de legume, a mai spus Lucian Morar, potrivit sursei citate.

În plus, primarul mai crede că înfiinţarea unui centru de legume-fructe, având spaţii de depozitare, precum și piaţa ar fi un lucru benefic pentru fermieri, dar şi pentru cetăţeni.

Consider că şi la Ulmeni s-ar putea crea un centru de legume-fructe aşa cum deja Consiliul Judeţean Maramureş a anunţat că va susţine finanţarea unor asemenea puncte în două localităţi rurale(…) Reînfiinţarea acestor centre de legume-fructe ar putea pusă în practică la nivel naţional printr-o politică eficientă.

Producătorii de legume-fructe, micul producător sau cel mediu, producătorul de grâu sau porumb să fie avantajat şi dacă e posibil să nu exportăm şi această mică recoltă, să fie utilizată pe piaţa locală sau regională. Zona are un potenţial agricol foarte mare şi cred că trebuie să găsim toate mijloacele posibile în a-i susţine pe fermierii care asigură o bună parte din hrana pentru comunitate, a mai spus Lucian Morar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...