Federația Română de Fotbal, reacție oficială după ce Csikszereda „a fentat” interdicția și o echipă a așa-zisului Ținut Secuiesc a jucat cu naționala Ungariei

Sorin Barbu 24.07.2022, 19:45

Oficialii Federației Române de Fotbal se încurcă în explicații după evenimentul de sâmbătă de la inaugurarea stadionului din Miercurea Ciuc. Reprezențanii forului condus de Răzvan Burleanu au spus că vor face verificări pentru a afla dacă toți fotbaliștii folosiți de Csikszereda aveau acordul cluburilor să joace în meciul respectiv. Cât despre afișarea steagului așa-zisului Ținut Secuiescu, FRF susține că nu poate să intervină.

Federația Română de Fotbal, prima replică după meciul de la Miercurea Ciuc

Sâmbătă a fost inaugurat la Miercurea Ciuc un stadion foarte frumos, o arenă ridicată cu bani de la statul maghiar. La eveniment a fost prezent și premierul guvernului Ungariei. Viktor Orban a apărut în această săptămână la doua partide de fotbal. A aplaudat din tribune victoria lui Sepsi, din turul 2 preliminar din Europa Conference League, dar a făcut o mulțime de poze și la meciul de sâmbătă. Iar imaginile au fost publicate pe contul de instagram al conducătorului guvernului de la Budapesta.

Evenimentul de sâmbătă a avut parte de mai multe momente tensionate, chiar ciudate. Pe afișul inițial al partidei, promovat pe rețelele sociale, s-a anunțat că în partida inaugurală se vor înfrunta selecționata U18 a Ținutului Secuiesc și cea similară a Ungariei. A fost momentul în care fanii din galeriile importante din România s-au înfuriat și au transmis un mesaj public ce părea mai degrabă o amenințare. În acest context, Federația Română de Fotbal nu a aprobat partida sub respectiva denumire.

Cei de la Csikszereda au comunicat ulterior că pe teren va fi o echipă U18 a clubului, dar Gsp.ro susține că totul a fost o păcăleală, iar jucătorii care trebuiau să joace pentru așa-zisul Ținut Secuiesc au îmbrăcat tricourile formației din Miercurea Ciuc și au intrat pe teren. Ziarul a solicitat un punct de vedere oficial din partea Federației Române de Fotbal și a primit un răspuns în care se promite că situația va fi verificată.

Răspunsul FRF:

„Federația Română de Fotbal nu a oferit acordul pentru meciul Ținutul Secuiesc U18 – Ungaria U18. Pentru partida Csikszereda U18 – Ungaria U18 organizatorul a avut însă acordul FRF.

Având în vedere caracterul amical al meciului, clubul din Miercurea Ciuc a putut folosi și alți jucători, chiar dacă nu sunt legitimați, atât timp cât a avut acordul cluburilor de care aparțin jucătorii. FRF va efectua verificări cu privire la acordul oferit de celelalte cluburi pentru a fi folosiți jucătorii lor în meciul disputat de clubul Csikszereda, în conformitate cu prevederile Art. 83.14 din Regulamentul Disciplinar.

Niciun reprezentant al Federației Române de Fotbal nu a fost prezent la evenimentul care a avut loc la Miercurea Ciuc”.

De asemenea, pe gazon a fost prezent și drapelul galben-albastru al Ținutului Secuiesc, în dreptul echipei din Miercurea Ciuc.

„În ceea ce privește eventualele sancțiuni pentru afișarea steagului Ținutului Secuiesc, deși conform regulamentelor sunt variante pentru sancționarea în caz de afișare a simbolurilor interzise, nu există nicio reglementare a unei autorități din România care să fi declarat respectivul steag ca element interzis sau să se legifereze cumva utilizarea acestuia. Prin urmare, pentru afișarea steagului Ținutului Secuiesc Federația Română de Fotbal nu poate dispune vreo sancțiune”, se mai spune în comunicatul oficial.

Gsp.ro susțină că în echipa de start a echipei îmbrăcate în echipamentul lui Csikszereda apar de fapt toți jucătorii convocați inițial să joace pentru Ținutul Secuiesc. Lotul fusese anunțat în urmă cu două zile, pe site-ul ciucanilor.

Csikskereda U18: Matyas Becze (Csikszereda) – Kristof Dencsak (Csikszereda), Roland Vajda (Academia Pușkaș), Szilard Csedo (Csikszereda), Alex Gondor (Csikszereda) – Szabolcs Dusinszki (Academia Pușkaș), Szilard Balogh (Csikszereda), Roland Vajna (Sepsi), Gellert Karacsony (Csikszereda) – Tamas Birtalan (Csikszereda), Milan Orban (Csikszereda)

Rezerve: Lorand Menyhart (Sepsi), Flavius Colceriu (Csikszereda), Roland Mate (Sepsi), Lenard Szoke (Csikszereda), Tamas Bence (Csikszereda), Alex Ureche (Csikszereda), Balasz Buza (Csikszereda), Henrik Fazakas (Csikszereda), Szilard Feher (ACS Târgu Mureș), Otto Vura (Sepsi)

Urmăriți Impact.ro și pe