Alertă cibernetică. Milioane de români sunt vizați. Atenție la mesajele care par venite de la eMAG

Andra Daoud 08.04.2022, 11:40
Alertă cibernetică. Milioane de români sunt vizați. Atenție la mesajele care par venite de la eMAG

Campaniile de tip scam fac din ce în ce mai multe victime. Folosindu-se de identitatea vizuală a unor brand-uri cunoscute, sub pretextul unor oferte de nerefuzat, din ce în ce mai mulți escroci păcălesc oamenii prin mesaje și e-mail-uri. Cea mai recentă țeapă online, mascată în ofertă, se folosește de numele gigantului eMAG. La ce să fiți atenți când primiți astfel de „oferte”.

Alertă cibernetică. Milioane de români sunt vizați

Directoratul pentru Securitate Cibernetică avertizează cu privire la escrocheriile care circulă în mediul online și care fac numeroase victime. În spatele unor anunțuri despre concursuri, promoții atractive sau oferte de nerefuzat se ascund adevărate capcane pentru oamenii de bună-credință. Infractorii cibernetici copiază identitatea vizuală a unor firme cunoscute, astfel că aceia care primesc mesajele și e-mail-urile pot cădea ușor în capcana hoților.

Fiţi vigilenţi şi analizaţi cu atenţie orice concurs, ofertă sau campanie promoţională atractivă, atunci când activaţi în mediul online! Verificaţi de fiecare dată sursa lor, înainte de a face o acţiune care v-ar putea aduce prejudicii.

Una dintre metodele folosite de atacatori pentru a populariza capcane de tip phishing sau scam implică lansarea unor noi conturi de social media sau chiar grupuri pe aceste platforme, care copiază identitatea vizuală a unor branduri cunoscute. Raportaţi astfel de pagini/grupuri pentru fraudă”, a transmis, joi, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Campanie mincinoasă în numele eMAG

Una dintre cele mai recente escrocherii online se folosește de numele gigantului eMAG și promite să dea „cadou” oamenilor care se înscriu în campanie mai multe laptop-uri. Înainte de a accesa link-ul din postare și de a merge mai departe, oferind datele personale, trebuie să analizați cu atenție dacă oferta este reală sau era doar un alt scam.

Este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie. Pagina de Facebook în cauză are denumirea Emag Fans, nu eMAG şi are doar puţin peste 3000 de aprecieri, ceea ce nu ar fi cazul pentru un magazin online de anvergura eMAG”, a mai transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Alertă cibernetică. Milioane de români sunt vizați. Atenție la mesajele care par venite de la eMAG
Mesajul care a circulat în numele eMAG

La ce să fiți atenți când primiți astfel de mesaje

Atunci când vă întâlniți cu o astfel de „ofertă”, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte, pentru a nu pica în capcana hoților.

Evitaţi accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase şi verificaţi-le cu o soluţie de securitate, atunci când aveţi dubii! Nu furnizaţi date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri.

Evitaţi totodată descărcarea şi instalarea de software din astfel de surse, precum şi abonarea la anumite servicii propuse. Vă puteţi infecta cu malware sau abona la servicii cu suprataxă despre care nu aveţi cunoştinţă”, recomandă specialiştii.

Așadar, când primiți un mesaj sau un e-mail în numele unui magazin sau al unei firme, este important să fiți atenți la câteva detalii:

  • dacă oferta sună prea bine ca să fie adevărată, sunt șanse mari să nu fie reală;
  • verificați ofertele pe site-urile sau aplicațiile magazinelor sau pe conturile lor de social media;
  • dacă oferta nu este publicată pe contul oficial, ci pe pagini obscure, mai mult ca sigur este scam;
  • dacă mesajul este scris greșit, cel mai probabil s-a folosit Google Translate, fiind vorba despre o țeapă care circulă și în alte limbi;
  • dacă site-ul spre care se face trimitere are o adresă obscură și nu este site-ul oficial al magazinului, este vorba despre o țeapă;
  • nu dați click pe link-uri dubioase și nu permiteți instalarea anumitor software-uri în telefon;
  • nu dați datele personale și mai ales datele cardului, s-ar putea să vă treziți fără bani în cont;
  • nu plătiți nimic pe site-uri care nu sunt sigure (de obicei adresa site-urilor sigure începe cu https://).
Urmăriți Impact.ro și pe