Curtea de Apel București a acordat, prin decizia definitivă din dosarul Colectiv, daune morale și materiale de peste 20 de milioane de euro pentru familiile tinerilor care au murit în incendiul din Clubul Colectiv. Multe dintre sumele stabilite ca despăgubiri au fost reduse de judecătorii de la Curtea de Apel față de daunele morale și materiale acordate de Tribunalul București în 2019.
Instanța a decis definitiv ca familiile victimelor din clubul Colectiv să primească, în total, daune morale și materiale de peste 18 milioane de euro și aproape 10 milioane de lei.
Sumele stabilite ca daune morale sunt între 10.000 de euro și 825.000 de euro.
Judecătorii de la Curtea de Apel București au redus și cu aproape 50% unele dintre sumele acordate familiilor victimelor prin decizia de la Tribunal. Spre exemplu, Tribunalul a acordat daune morale de 250.000 de euro, iar Curtea de Apel București le-a redus la 150.000 de euro.
Daune au fost acordate și celor care au fost răniți în incendiul din clubul Colectiv, sumele acordate ca despăgubiri ajungând la aproximativ 40 de milioane de euro, mai puțin decât stabilise judecătorul de la Tribunalul București prin decizia din decembrie 2019.
Primarul Cristian Popescu Piedone a primit joi la Curtea de Apel București o pedeapsă redusă la jumătate în dosarul Colectiv, judecătorii stabilind ca el să execute 4 ani de închisoare, nu 8 ani și 6 luni, cât stabilise, în 2019, Tribunalul București. Cele trei funcționare de la Primăria Sectorului 4 care au semnat pentru autorizarea Clubului Colectiv au fost achitate, după ce la Tribunal le condamnase la pedepse între 3 și 8 ani.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Dacă Tribunalul București stabilise daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro, care să fie plătite, în solidar, de toți inculpații din dosar, prin decizia Curții de Apel București, Cristian Popescu Piedone nu mai apare printre plătitori. Cele trei funcționare nu vor mai plăti daune întrucât ele au fost achitate.
Nici cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov condamnați în dosar – Antonina Radu și George Matei – nu mai sunt obligați să plătească daunele morale și materiale stabilite de instanță pentru supraviețuitorii incendiului din Colectiv și pentru familiile celor 65 de tineri care au murit pe 30 octombrie 2015.
„Respinge, ca inadmisibile, toate acţiunile civile formulate împotriva inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminita Larisa, Moţoc Sandra Ramona, Radu Antonina, Matei George Petrică”, se arată în decizia definitivă a Curții de Apel București.
Judecătorii care au dat sentința finală în dosar i-au obligat să plătească daunele, în solidar, doar pe cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Costin Mincu și Paul Gancea, SC Colectiv Club SRL, pe pirotehniștii Marian Moise (care a pus artificiile în clubul Colectiv) și Viorel Zaharia, firma pentru care lucrau – SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Primăria Sectorului 4 şi ISU Bucuresti-Ilfov.
Cheltuielile cerute de spitalele care i-au îngrijit pe cei care au suferit arsuri grave în incendiul din Colectiv vor fi împărțite între patronii clubului, cei doi pirotehniști și firmele Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
Judecătorii Curții de Apel București au hotărât, joi, ca primarul Cristian Popescu Piedone să fie condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul Colectiv.
Pedepsele din dosarul Colectiv:
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 65 de oameni, dintre care 27 au murit în noaptea tragediei din Clubul Colectiv și ceilalți la spitale din țară și din străinătate, iar ultimul la aproape doi ani de la tragedie. Alți 146 de oameni au suferit arsuri grave, care i-au mutilat pe viață.
În noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 și-au pierdut viața: Carmen Irina Opriţă, Anda Ioana Epure, Vlad Ţelea, Mihaela Vieru, Gabriel Matei, Nicoleta Baldovin, Petru Andrei Bucă, Andrei Ştefan Hamed, Radu Palada, Diana Elena Enache, Alexandru Cătălin Simion, Cătălina Ioniţă, Valentina Florea, Nelu Tilie, Maria Dorina Vulcu, Mihai Cătălin Alexandru, Adrian Rugină, Marius Ştefan Ruşitoru, Paul Alexandru Georgescu, George Claudiu Petre, Ioan Tripa, Monica Tănăsoiu, Laurenţiu Marian Vârlan, Constantin Marian Ignat, Ionuţ Valentin Fieraru, Simona Livia Stan și Maria Ion.
Alte peste 150 de persoane care erau în club în momentul izbucnirii incendiului au ajuns la spitale din București. Mulți dintre ei aveau arsuri grave. Pentru 34 dintre ei s-a decis, cu mare întârziere, transferul în clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia.
Până în 14 martie 2016 au murit, în spitale din țară și din străinătate, alți 37 dintre cei răniți în incendiu, numărul celor decedați ajungând la 64: Mimi Voicu, Alexandra Matache, Liliana Gheorghe, Costel Cârlicean, Andreea Chiriac, Radu Sienerth, Cristian Mitroi, Roxana Boghian, Raluca Pănculescu, Alexandru Hogea, Alexandru Iancu, Andreea Ştefan, Ana Albu, Ioana Geambaşu, Loredana Dărescu, Claudiu Istrate, Mădălina Strugariu, Alexandru Pascu, Vlăduţ Roberto Andy, Elena Niţu, Tudor Golu, Liviu Zaharescu, Teodora Maftei, Alexandra Rădulescu, Ayberk Manci, Dan Matei Alexandru, Bogdan Enache, Daniel Ciobanu, Ionuţ Costin Popescu, Ionuţ Maior, Cristian Popescu, Tullia Ciotola, Mavi Serian, Andra Toader, Alexandru Chelba, Adrian Popa.
După un an și nouă luni de la tragedie, un alt tânăr care a fost în clubul Colectiv în noaptea tragediei și-a pus capăt zilelor. Prietena lui era printre cei care au murit în incendiu.