Primarul Cristian Popescu Piedone a primit joi la Curtea de Apel București o pedeapsă redusă la jumătate în dosarul Colectiv, judecătorii stabilind ca el să execute 4 ani de închisoare, nu 8 ani și 6 luni, cât stabilise, în 2019, Tribunalul București. Cele trei funcționare de la Primăria Sectorului 4 care au semnat pentru autorizarea Clubului Colectiv au fost achitate, după ce la Tribunal le condamnase la pedepse între 3 și 8 ani.
Dacă Tribunalul București stabilise daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro, care să fie plătite, în solidar, de toți inculpații din dosar, prin decizia Curții de Apel București, Cristian Popescu Piedone nu mai apare printre plătitori. Cele trei funcționare nu vor mai plăti daune întrucât ele au fost achitate.
Nici cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov condamnați în dosar – Antonina Radu și George Matei – nu mai sunt obligați să plătească daunele morale și materiale stabilite de instanță pentru supraviețuitorii incendiului din Colectiv și pentru familiile celor 65 de tineri care au murit pe 30 octombrie 2015.
„Respinge, ca inadmisibile, toate acţiunile civile formulate împotriva inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminita Larisa, Moţoc Sandra Ramona, Radu Antonina, Matei George Petrică”, se arată în decizia definitivă a Curții de Apel București.
Judecătorii care au dat sentința finală în dosar i-au obligat să plătească daunele, în solidar, doar pe cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Costin Mincu și Paul Gancea, SC Colectiv Club SRL, pe pirotehniștii Marian Moise (care a pus artificiile în clubul Colectiv) și Viorel Zaharia, firma pentru care lucrau – SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Primăria Sectorului 4 şi ISU Bucuresti-Ilfov.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cheltuielile cerute de spitalele care i-au îngrijit pe cei care au suferit arsuri grave în incendiul din Colectiv vor fi împărțite între patronii clubului, cei doi pirotehniști și firmele Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
Tot patronii clubului Colectiv, pirotehniștii și cele două firme vor plăti despăgubirile stabilite de instanță pentru:
Tribunalul București, prin decizia dată în decembrie 2019, stabilise ca și primarul Cristian Popescu Piedone să plătească o parte din daunele decise pentru părțile civile.
”Obliga în solidar pe inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Anastasescu George Alin, Gancea Paul Cătălin, Mincu Costin, Niţă Daniela Ioana, Zaharia Viorel, Moise Marian, Radu Antonina, Matei George-Petrica, SC Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL și partile responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4 (in solidar cu inculpatii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta ,,Dealu Spirii,, Bucuresti-Ilfov (in solidar cu inculpatii Radu Antonina si Matei George-Petrica ) la plata sumelor solicitate”, se arată în decizia din 2019 a instanței.
Toate despăgubirile stabilire în euro vor fi achitate la cursul BNR din momentul plății, iar pentru toate despăgubirile în lei va fi aplicat indicele de inflaţie.
Deciziile ambelor instanțe au fost luate în baza articolului 1.357 din Codul Civil, care stabilește cine răspunde pentru o faptă care a produs prejudicii:
”Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă”.
Rămâne de văzut din motivarea instanței de ce dacă, prin pedeapsa de 4 ani de închisoare dispusă, judecătorii l-au găsit vinovat de abuz în serviciu, pentru autorizarea clubului Colectiv, faptă care a produs prejudicii, nu a și fost pus să plătească despăgubiri.
Judecătorii Curții de Apel București au hotărât, joi, ca primarul Cristian Popescu Piedone să fie condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul Colectiv.
Pedepsele din dosarul Colectiv:
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 65 de oameni, dintre care 27 au murit în Clubul Colectiv și ceilalți la spitalele unde au fost duși, iar ultimul la aproape doi ani de la tragedie. Alți 146 de oameni au suferit arsuri grave, care i-au mutilat pe viață.
Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în Clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”.
“Spectacolul a debutat la ora 22.00, iar primele artificii au fost lansate concomitent cu prima melodie interpretată de artişti. Cea de-a doua tranşă de artificii a fost lansată la ora 22:31:59, la sfârşitul interpretării unei melodii.
Particulele incandescente ale articolelor pirotehnice au depăşit cu mult limita scenei, lovind acelaşi stâlp din structura clubului, tapetat cu spumă poliuretanică, neignifugată, cofrată piramidal, situat în stânga scenei, precum şi persoanele aflate în primele rânduri, chiar dincolo de aliniamentul stâlpilor din beton”, au scris procurorii în rechizitoriu.