Verdictul final în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone, 4 ani de închisoare. Fostul primar a ajuns la Penitenciarul Rahova

Irina Matei 12.05.2022, 16:26
Verdictul final în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone, 4 ani de închisoare. Fostul primar a ajuns la Penitenciarul Rahova

Curtea de Apel Bucureşti au dat joi sentința finală în dosarul Colectiv, amânată din decembrie 2021, când procesul s-a terminat, după aproape șase ani de judecată. 

Verdictul era așteptat pe 3 mai, însă atunci judecătorii Adina Dumitrache şi Andrei Iugan au amânat a patra oară pronunțarea, pentru 12 mai.

Magistrații au dat verdictul final

UPDATE 16:25 – Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, a ajuns la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 15:23 – Cristian Popescu Piedone s-a predat la o secție de poliție, după condamnarea de 4 ani de închisoare. Avocatul primarului, Vlad Hosu, a declarat în exclusivitate pentru impact.ro, că este împreună cu clientul său la secția de poliție, de unde va fi dus la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 15:05Eugen Iancu, declarație în exclusivitate pentru impact.ro: „Mă bucură în sfârșit că avem o decizie a instanței după atâta amar de vreme. Nu am apucat sa o citesc cu atenție, dar nu compătimesc pe nimeni.”

UPDATE 15:00 Cristian Popescu-Piedone, prima reacție după aflarea verdictului:

„M-au luat… NEVINOVAT
Ca pe un câine m-au chinuit și m-au tăvălit șase ani și jumătate!
Zilnic mi-au picurat amar și boală în trup și în familie!
M-au vânat pe unde m-au prins.
Că i-am deranjat, că le-am stricat pușculițele…
Rămâneți cu bine, oameni buni!”

UPDATE 14:35: Judecătorii au hotărât, joi, ca primarul Cristian Popescu Piedone să fie condamnat la 4 ani de închisoare. Totodată, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 5 ani.

Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Alin Georghe Anastasescu a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Pedepsele în dosarul Colectiv:

 • Matei George Petrică (pompier ISU București) 8 ani și 8 luni
 • Radu Antonina (pompier ISU București) 8 ani și 8 luni
 • Zaharia Viorel (pirotehnist) 6 ani si 10 luni
 • Moise Marian (pirotehnist) 6 ani și 10 luni
 • Niță Cristian Matei (director Golden Ideas Fireworks Artists) 2 ani și 6 luni cu suspendare
 • Mincu Costin (patron Colectiv) 8 ani
 • Anastasescu George Alin (patron Colectiv) 11 ani si 8 luni
 • Moțoc Sandra Ramona (referent superior Primăria Sector 4) ACHITATA
 • Ganea Luminita Larisa, consilier superior Primăria Sector 4 ACHITATA
 • Cristian Popescu-Piedone, 4 ani de închisoare și interdicția de a ocupa funcție publică timp de 5 ani

„Neam de neamul meu nu l-am văzut (pe patronul clubului Colectiv – n.r.). Eu semnam o foiță. Colectivul a declanșat semnalul de alarmă pentru legiuitori. Ce au făcut? N-au făcut nimic. Au luat foc spitale în continuare. Dacă acarul păun poate fi Piedone și Piedone poate să-i învie pe toți morții. Am tăcut 7 ani de zile. Eu pedeapsa mi-am trăit-o acum, în cei 7 ani de zile, nevinovat. Nu puteți să știți ce înseamnă să nu e bucuri de ziua mâine și să aștepți părerile date. Domne, nu sunt fată mare! Să-mi arate mie un politician din România asta că e fată mare. Nu e nimeni fată mare, dar vreau să răspund pentru ce fac, nu pentru ce n-am făcut. Astăzi justiția își va spune cuvântul și Dumnezeu”, a declarat Cristian Popescu Piedone la finalul ședinței.

Procurorii DNA au cerut instanței la ultimul termen de judecată să dea pedepse orientate spre maximele prevăzute de fapte pentru Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, actual edil al Sectorului 5, dar și pentru angajatele Primăriei Sectorului 4 care au eliberat acordul de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, în lipsa autorizării pentru securitatea la incendiu a clubului. Tot pedepse maxime au cerut și pentru cei trei patroni ai Clubului Colectiv, pentru cei doi pompieri, precum și pentru pirotehniştii şi reprezentaţii firmei care a pus artificiile de la care a izbucnit incendiul. 

De cealaltă parte, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde. 

Procesul ar fi trebuit să se termine în iunie 2021, dar atunci judecătorii Adina Dumitrache şi Andrei Iugan au considerat că trebuie să analizeze dacă se impune o schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru unii dintre inculpaţii din dosarul Colectiv, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone. Pentru că au avut opinii diferite, s-a ajuns la formarea unui complet de divergență, cu al treilea magistrat. Acest complet a decis apoi ca inculpații acuzați de abuz în serviciu să fie judecați fără aplicarea consecinţelor deosebit de grave ale faptei, așa cum ceruseră procurorii, ceea ce înseamnă și scăderea maximelor de pedeapsă pe care le pot primi. 

Primarul Piedone, oprit să plece din țară înainte de sentința finală 

Cu cinci zile înainte de termenul din 3 mai de pronunțare a deciziei definitive din dosarul Colectiv, primarul Cristian Popescu Piedone a fost oprit să plece spre Munchen cu un avion în care deja se îmbarcase. El a fost atunci ridicat de pe Aeroportul Otopeni și dus la audieri la DNA, într-un nou dosar de corupție care ar fi legat de salubrizarea din sector.  

După ce s-a vehiculat că atunci ar fi încercat să plece din țară de teama unei condamnări definitive la închisoare cu executare, primarul a spus: „Eu nu sunt un fugar. Îmi aștept sentința cu capul sus. Puteam să fug de 1.000 de ori din țară. Probabil, la ţepele pe care le-au luat, credeau că şi Piedone fuge din ţară. Piedone nu fuge!”.

Patron al Clubului Colectiv: ”M-am împăcat cu gândul că o să merg la pușcărie” 

Costin Mincu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, așteptându-se la o pedeapsă definitivă în 3 mai, a scris cu o zi înainte pe Facebook că este împăcat cu gândul că merge la penitenciar și nici nu ia în calcul o achitare. 

„De cât timp stau cu conservele în bagajele făcute, cred că au și expirat. M-am împăcat de mult timp cu gândul că o să merg la pușcărie și mă bucur că în sfârșit se termină toată așteptarea asta. Nu visez vreo achitare și asta nu pentru că mă consider vinovat, ci pentru că am renunțat de mult să cred că adevărul are un rol major în decizie”, a arătat Costin Mincu în mesaj.  

Costin Mincu susține că a avut autorizația și acordul de funcționare pentru Clubul Colectiv, iar după toate controalele de la Primăria Sector 4, ISU și Poliție, toți au considerat că localul funcționează legal. 

„Eu mâine plec la pușcărie, dar într-un exercițiu de speranță vă spun la revedere! Cred că pentru mine o să fie mai ușor, nu o să mai trăiesc pe răspunderea mea. Pentru voi o să fie mai greu, o să rămâneți patronați de aceeași clasă politică, plătind taxe și impozite, dar trăind exclusiv pe răspunderea voastră. Așa că vă urez Curaj!”, a mai scris Costin Mincu. 

Pedepsele date de Tribunalul București  

Primele condamnări din dosarul Colectiv au fost date după mai bine de trei ani de judecată, în decembrie 2019, la Tribunalul București. 

115 ani de închisoare au primit în total cei 13 inculpați din dosarul Colectiv: 

 • Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare;  
 • Aurelia Iofciu, fosta şefă a Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 – 8 ani de închisoare;  
 • Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sectorului 4 – 7 ani de închisoare;  
 • Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sectorului 4 – 3 ani de închisoare cu suspendare;  
 • Alin George Anastasescu, patronul Clubului Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare;  
 • Costin Mincu, patronul Clubului Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare;  
 • Cătălin Paul Gancea, patronul Clubului Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare;  
 • Daniela Ioana Niţă, patronul firmei care a pus artificiile în Clubul Colectiv, decedată în timpul judecării dosarului la Curtea de Apel – 12 ani și 8 luni de închisoare;  
 • Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii – 3 ani și 6 luni de închisoare;  
 • Viorel Zaharia, pirotehnist – 9 ani și 8 luni de închisoare;  
 • Marian Moise, pirotehnist – 10 ani de închisoare;  
 • Antonina Radu, pompier la ISU București-Ilfov – 9 ani și 2 luni de închisoare;  
 • George-Petrică Matei, pompier la ISU București-Ilfov – 9 ani și 2 luni de închisoare;  
 • Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;  
 • Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă.

Prin aceeași sentință, victimele incendiului din Colectiv și urmașii celor decedați au primit daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro, pe care trebuie să le plătească inculpații în solidar cu Primăria Sectorului 4 şi cu ISU Bucureşti-Ilfov. La acestea se adaugă 8 milioane de lei cheltuielile de spitalizare cerute de mai multe unități sanitare din Bucureşti şi din ţară unde au fost internate victimele incendiului. 

 Acuzațiile din dosarul Colectiv 

Procurorii acuză patronii Clubului Colectiv de ”indolență vecină cu intenţia”, pentru că, în înțelegerea cu organizatorii concertului trupei Goodgye to Gravity, au impus condiţii de atragere a unui public cât mai numeros, fără să se gândească la riscurile producerii unei aglomerări într-un spaţiu impropriu şi știind că localul nu are autorizație de securitate la incendiu. 

Mai mult, deși exista în Clubul Colectiv un afiş pe care scria că se interzice folosirea focul şi a articolelor pirotehnice, în ziua concertului, în condițiile unui public numeros, peste capacitatea sălii, au fost aprinse artificiile care au dus la tragedie. 

Autorizarea funcționării SC Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentație publică fără autorizarea de securitate la incendiu, de către Cristian Popescu Piedone, cu sprijinul Aureliei Iofciu și a Luminiței Ganea, a pus în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a celor care s-au aflat în club în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015, prin acceptarea funcționării acestuia în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau de reducere a urmărilor în caz de incendiu, potrivit procurorilor DNA. 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 65 de oameni, dintre care 27 au murit în Clubul Colectiv și ceilalți la spitalele unde au fost duși, iar ultimul la aproape doi ani de la tragedie. Alți 146 de oameni au suferit arsuri grave, care i-au mutilat pe viață. 

Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în Clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”.  

“Spectacolul a debutat la ora 22.00, iar primele artificii au fost lansate concomitent cu prima melodie interpretată de artişti. Cea de-a doua tranşă de artificii a fost lansată la ora 22:31:59, la sfârşitul interpretării unei melodii.  

Particulele incandescente ale articolelor pirotehnice au depăşit cu mult limita scenei, lovind acelaşi stâlp din structura clubului, tapetat cu spumă poliuretanică, neignifugată, cofrată piramidal, situat în stânga scenei, precum şi persoanele aflate în primele rânduri, chiar dincolo de aliniamentul stâlpilor din beton”, au scris procurorii în rechizitoriu.  

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe