EXCLUSIV

Adrian Albu, supraviețuitor al infernului din Colectiv: „Sunt dezamăgit, dar astea sunt sentințele”

Gabriela del Pupo 12.05.2022, 15:48
Adrian Albu, supraviețuitor al infernului din Colectiv: „Sunt dezamăgit, dar astea sunt sentințele”

După șase ani de așteptare supraviețuitorii și rudele victimelor din incendiu de la „Colectiv” văd primele sentințe definitive în dosarul în care au fost inculpați cei responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat în club. Un alt dosar, care ar urma să pedepsească responsabilii pentru dezastrul care a dus la moartea tinerilor care au fost salvați din flăcări, din cauza condițiilor din spitale, stă pe masa procurorilor. Adrian Albu, unul dintre supraviețuitorii tragediei a oferit în exclusivitate pentru impact.ro o primă reacție după sentințele date astăzi.

„Faptul că lui Piedone i s-a dat o sentință mai mică este parte a modului în care statul român își protejează corupții”

Dezamăgire și o și mai mare neîncredere în capacitatea statului de a face dreptate, acesta este sentimentul după sentințele pronunțate astăzi. Speranța este ca cel de-al doilea dosar să ajungă în fața judecătorului iar în ceea ce privește decizia de astăzi, dacă pompierii și patronii clubului au primit sentințe mai mari, corupția este cauza pentru sentința aproape înjumătățită primită de Piedone.

„A fost foarte aproape. Unii oameni sunt responsabili, alții nu, faptul că lui Piedone i s-a dat o sentință mai mică este parte a modului în care statul român își protejează corupții. Pentru că așa sunt făcute legile, aia e problema. Pompierii au luat 8 ani și jumătate fiecare. Patronii clubului au luat pedepse mai mari. În momentul de față doar o parte dintre responsabili sunt trași la răspundere, patronii, pompierii, Piedone.

Cine nu sunt trași la răspundere sunt Ponta, Arafat, Băniciou, Oprea. E un dosar care trenează de ani de zile, de 5 ani, care nu ajunge la judecător. Oameni care au fost în seara aia, Oprea, Bănicioiu și Arafat. Ce trebuia să facă Ponta? Să activeze Mecanismul de Protecție Civil Euopean, nu a făcut asta. Băniciou a zis că avem tot ce ne trebuie în țară. Chestiile astea au costat vieți, oamenii care trebuiau să fie transferați, nu au fost transferați, și au fost lăsați să colcăie de carcalaci în spitale și au murit.” spune Adrian Albu.

Moment tulburător pentru a marca cinci ani de la Colectiv. Ce s-a întâmplat în București
Sursă Foto: Inquam / Octav Ganea

„De la poarta clubului la poarta cimitirului, cine răspunde?”

În ceea ce privește decizia judecătorilor Adrian Albu consideră că nu magistrații sunt de blamat ci legislația în ceea ce privește pedepsirea unor astfel de fapte precum lanțul de neasumare a semnăturilor care au dus la tragedia de la „Colectiv„. Colectiv II ar urma să pedepsească oficialii statului care au fost responsabili încă din primele ore cu deciziile luate pentru salvarea tinerilor cu arsuri grave care au supraviețuit incendiului.

„Pentru asta nu răspunde nimeni în momentul de față, au răspuns pentru ce s-a întâmplat în club, dar, cum spunea Jean Chelba ‘de la poarta clubului la poarta cimitirului, cine răspunde?’.

În seara aceea au murit 28 de oameni, în spitale după aceea au murit 36. Mai mulți, cei mai mulți au murit după incendiu. Sunt dezamăgit, dar astea sunt sentințele, au fost date conform legilor, legile sunt proaste, nu cei care au dat sentințele.” a mai precizat Adrian Albu.

Urmăriți Impact.ro și pe