Factura de la RCS-RDS pe care nu trebuie să o plătești. Mulți români au primit-o online

Corina Oprea 29.05.2023, 18:04
Factura de la RCS-RDS pe care nu trebuie să o plătești. Mulți români au primit-o online

Anunț important pentru toți clienții RCD-RDS! Este vorba despre o factură care a ajuns deja la mulți dintre ei, dar pe care nu trebuie să o plătească! Nu este o factură reală, ci doar o înscenare a celor care vor să facă rău atât companiei, cât și victimelor care le vor pica în plasă și vor trimite banii către ei.

Hackerii au atacat Digi

Digi RCD-RDS este unul dintre cei mai mari furnizori de cablu, internet și telefonie mobilă. Se bucură de mare succes atât în România, cât și în țări precum Spania, Belgia și Portugalia. Are un număr mare de clienți, cifre de afaceri surprinzătoare, dar nu a scăpat de hackeri și oameni care vor să facă rău.

Imaginea companiei este folosită acum pentru un atac cibernetic. Mai mulți clienți au primit deja mesaje false, copiate perfect după cele pe care le trimite chiar furnizorul în scop informativ, în care li se cerea să achite anumite sume. Aceștia trebuie să dea click pe un link, fiind redirecționați apoi către o pagină în care trebuie să fie efectuată plata.

Odată introduse datele de pe card, hackerii dau lovitura. De atunci, hackerii pot începe să facă tranzacții și să le golească oamenilor conturile.

„Este o tentativă nouă de fraudă, nouă, în sensul în care targetează subiectul, de data aceasta DIGI, și clienții companiei DIGI, impersonând societatea, folosindu-se de imaginea vizuală și transmit notificări de plată. Astfel, clonează site-ul companiei și solicită clienților să facă tranzacții sau să introducă datele de card, în vederea achitării serviciilor de care beneficiază.”, a explicat Mihai Ion Aurelian, specialist în securitate cibernetică, pentru news18.ro.

Cum recunoaștem un mesaj fals

Specialistul spune că e ușor de recunoscut un mesaj fals. De cele mai multe ori, ele conțin greșeli gramaticale ușor de observat, pentru că atacatorii nu sunt mereu români și traducerile lor nu sunt deloc bune.

De altfel, suma nu coincide, imaginile sunt neclare, poziționate greșit. Un atac cibernetic este ușor de observat dacă suntem puțini atenți și ținem cont de mesajele de informare pe care le primim.

„Suma să nu coincidă, o diferență de imagine, vizuală, poziționare. Și trebuie să fie, de asemenea, atenți, de fiecare dată, când își introduc datele personale, în special căsuțele de mail, pentru că acestea ar putea fi folosite în atacuri viitoare”, a mai spus specialistul.

Specialiștii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să nu furnizeze datele oricui, să folosească mereu parole puternice și să nu spună altor persoane datele de logare pe conturile lor.

Urmăriți Impact.ro și pe