EXCLUSIV. Tertipul prin care Cristian Popescu Piedone a avut voie să candideze la Primăria Sectorului 5. Gestul extrem la care au recurs părinții victimelor de la Colectiv

Alexandra Andrei 13.08.2020, 20:11
EXCLUSIV. Tertipul prin care Cristian Popescu Piedone a avut voie să candideze la Primăria Sectorului 5. Gestul extrem la care au recurs părinții victimelor de la Colectiv

Părinții tinerilor care și-au pierdut viața în Colectiv nu acceptă sub nicio formă candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria sectorului 5 și sunt dispusi să facă orice demers pentru a împiedica alegerea acestuia într-o funcție publică.

Cum de a avut voie Piedone să candideze la Primăria Sectorului 5

În urmă cu o lună, Cristian Popescu Piedone și-a anunțat candidatura pentru fotoliul de primar al sectorului 5. Vestea a fost una destul de bulversantă și privită diferit. Unii cetățeni l-au felicitat pentru îndrăzneală și l-au asigurat că îi vor acorda un vot de încredere, ținând cont de treaba grozavă pe care a făcut-o ca primar al sectorului 4. Alții, însă, au luat candidatura lui Piedone drept un act de sfidare și imoralitate, după cele petrecută în urmă cu 4 ani, în clubul Colectiv. Mai mult, inclusiv lumea politică forfotea după decizia acestuia. Contracandidații la primăria sectorului 5, Daniel Florea și Cătălin Stoichiță, au contestat, în instanță, candidatura lui Piedone. Contestația făcută la Judecătoria Sectorului 5 a fost respinsă, însă rivalii săi nu se lasă cu una, cu două, și au făcut apel la Tribunalul București. În tot acest timp, fostul primar al sectorului 4 își vede liniștit de campanie și nu este deloc preocupat de mișcările contracandidaților săi.

“Suntem o țară încă liberă. Așa cum și eu sunt liber să candidez, și dânsul e liber să mă conteste. Să facă ce vrea, eu am alte preocupări. Pare ireal, așa-i, dar chiar dacă am ajuns la jumătatea anului 2020, la noi, aici, în sectorul 5, sunt 31 de străzi de pământ, ca în cătunele ascunse din vremea străbunicilor. După treizeci de ani, trebuie să trăim în sectorul 5 ca la oraș”, a declarat Piedone.

Sunt multe plângeri făcute împotriva lui Piedone. Părinții victimelor de la Colectiv nu-l iartă

Părinții victimelor de la Colectiv îl acuză pe Piedone de imoralitate

Decizia de a candida nu a fost privită deloc cu ochi buni nici de părinții tinerilor decedați în clubul Colectiv, care consideră că fostul primar are grave probleme de imoralitate și că nu ar trebui să mai ocupe niciodată o funcție publică. Mai mult, ei sunt dispuși să facă orice, pentru a-l împiedica pe Piedone să câștige primăria sectorului 5.

“După toată acea catastrofă, tot acel masacru, el mai are curaj să facă asa ceva? Asta spune multe despre cât de afectat a fost domnul Piedone de ceea ce s-a întâmplat. Îi vom scrie domnului președinte Iohannis și îi vom spune că este o lipsă de respect la adresa noastră, a părinților, să i se permită lui Piedone să candideze. Îi vom cere să împiedice acest lucru. În plus, cum poate el să candideze dacă este condamnat penal. Și de ce o face? Știe foarte bine că nu are cum să scape de închisoare?”, ne-a spus tatăl unuia dintre tinerii morți în urmă cu 4 ani, în incendiul din Colectiv.

Potrivit legii, Cristian Popescu Piedone are dreptul să candideze, spune un avocat, consultat de Impact.ro: “Atunci când primești o condamnare, primești și un termen de încercare. Instanța dispune, după caz, dreptul de a ocupa sau nu o funcție publică. El a avut trei ani, iar acum este reabilitat, deci poate candida”

115 ani de închisoare și despăgubiri de 50 de milioane de euro în cazul Colectiv

Reamintim faptul că în octombrie 2016, un incendiu de proporții a izbucnit în clubul Colectiv din Capitală. 30 de persoane și-au pierdut viața pe loc și alte 34 de pesoane au decedat la spital, în săptămânile care au urmat. După 3 ani de procese, în 2019, judecătoria București a dat primele sentințe în cazul Colectiv. Cei găsiți vinovați au fost condamnați, în cumul, la 115 ani de închisoare și vor trebui să plătească victimelor despăgubiri de 50 de milioane de euro.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și șase luni de închisoare cu executare, cei trei patroni de la Colectiv la 11 ani si 8 luni de închisoare, patronul firmei de artificii la 12 ani și 8 luni, cei doi pirotehniști 9 ani și 8 luni etc. Decizia nu este una definitivă și a fost, deja, atacată în instanță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...