EXCLUSIV Ei au scris 22 de cărți, în spatele gratiilor, ca să-și scurteze perioada de detenție! Ce riscă George Copos, acuzat de plagiat!

Raluca Găină 17.11.2020, 17:50
EXCLUSIV Ei au scris 22 de cărți, în spatele gratiilor, ca să-și scurteze perioada de detenție! Ce riscă George Copos, acuzat de plagiat!

Au scris 22 de cărți, în spatele gratiilor. Ce au în comun George Copos, Mihai Stoica și George Becali, în afară de dragostea pentru fotbal? Cărțile, producție proprie, cel puțin aparent, pe care le-au scris în spatele gratiilor, ca-și scurteze perioada de detenție. Cei trei grei ai fotbalulul românesc, dar și alte nume sonore, au adunat nici mai mult, nici mai puțin de 22 de cărți.

Au scris 22 de cărți, în spatele gratiilor

George Copos a fentat însă vigilența tuturor, și iată că pentru una dintre cărți este acuzat de un grosolan plagiat. Prin urmare, va trebui să dea socoteală în fața legii. Mircea David, avocat specializat în drept penal,  a precizat, în exclusivitate pentru impact.ro, ce riscă George Copos, în acest dosar.

Recent, fostul patron al Rapidului, George Copos, a fost trimis în judecată de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, pentru instigare la abuz în serviciu în participație improprie. Copos este acuzat că a plagiat volumul: ”Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XV”, pentru care a beneficiat de scurtarea pedepsei cu 30 de zile. În aprilie 2015, George Copos a fost eliberat condiţionat din închisoare, după ce a executat o parte din cei patru ani primiţi în dosarele „Loteria I” şi „Transferuri în fotbal”.

Ce riscuri există în cazul în care se constată că el a plagiat lucrarea? Avocatul Mircea David a menționat, pentru impact.ro: ”Prima consecință este aceea că deținutul nu va obține recunoașterea științifică a materialului realizat, deși a pretins că activitatea desfășurată are un astfel de scop. A doua consecință atrage imposibilitatea reducerii pedepsei cu cele 20 de zile, deoarece comisia pentru liberare condiționată va constata în urma demersurilor pe care le întreprinde cu privire la fiecare material realizat de deținuți, că este plagiat – prilej cu care se va încheia un proces verbal care va fi arhivat la dosarul individual al deținutului”.

”Deținutul care a plagiat va răspunde civil, contravențional și penal!”

George Copos va răspunde penal, dacă se dovedește că a plagiat: ”Menționez că reducerea cu 20 de zile se aplică o singură dată pe durata executării pedepsei privative de libertate, indiferent de numărul lucrărilor științifice realizate sau al brevetelor obținute. Nu în ultimul rând, deținutul care a plagiat poate răspunde civil, contravențional și penal – aspecte detaliate în Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Fără a intra în detalii, în cazul în care în sarcina deținutului se va reține o nouă infracțiune pe perioada în care execută o pedeapsă privativă de libertate, situația sa va fi mult mai dificilă, deoarece vor fi aplicabile dispozițiile din materia recidivei postcondamnatorii, iar durata inițială a pedepsei se poate mări considerabil”.

Iată care sunt condițiile legate de acordarea privilegiilor

Pentru a afla care sunt condițiile legale de acordarea privilegiilor în cazul în care condamnatul realizează lucrări științifice, Mircea David ne-a mai declarant: ”Conform Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, deținuții au dreptul să elaboreze lucrări științifice sau invenții care ulterior vor fi supuse unui proces de brevetare prin aplicarea dispozițiilor specifice acestei proceduri”.

”Costurile cărților sunt suportate doar de deținuți”

Toate aceste volume sunt tipărite pe banii celui care le-a scris: ” Una dintre condițiile pe care legiuitorul a instituit-o în cazul în care deținuții își exprimă dorința să realizeze o astfel de lucrare, este aceea că toate costurile vor fi suportate de deținut, administrația penitenciarelor nefiind obligată să susțină cheltuielile necesare cu documentarea și nici cu publicarea acesteia. O altă condiție esențială vizează demersurile pe care deținutul trebuie să le facă înainte de a începe activitatea de cercetare. În primul rând trebuie să formuleze o cerere pe care o va înainta conducerii penitenciarului, expunând totodată relevanța lucrării pe care dorește să o realizeze. Solicitarea sa va fi supusă avizării comisiei de selecționare și repartizare la muncă, iar în cazul unui răspuns favorabil acestuia îi va fi permisă desfășurarea activităților specifice studierii și realizării lucrării științifice”.

”Deținutul-scriitor poate beneficia de o reduce a pedepsei cu 20 de zile!”

Deținuții au dreptul la reducerea pedepsei, după publicarea cărților: ”Nu în ultimul rând, caracterul științific va fi stabilit de Consiliul Național al Cercetării Științifice, iar în funcție de acesta, deținutul va putea beneficia de reducerea pedepsei cu 20 de zile. De reținut este și faptul că această reducere va fi avută în vedere de comisia pentru liberare condiționată – organizată conform legii în fiecare penitenciar. Așadar, realizarea unei lucrări științifice sau obținerea unui brevet nu va reprezenta un demers suficient pentru reducerea pedepsei, în absența unei analize distincte realizată de comisia pentru liberare condiționată”, ne-a spus Mircea David.

”Efortul trebuie recunoscut de Consiliul Național al Cercetării Științifice”

Întrebat care sunt categoriile de publicații pe care le pot realiza deținuții, avocatul Mircea David ne-a mai declarat. ”Legea nu distinge între categoriile de publicații pe care le pot realiza deținuții, așa cum nu distinge nici cu privire la categoriile de deținuți ce pot desfășura astfel de activități în funcție de gravitatea pedepsei aplicate. O astfel de prevedere ar fi fără îndoială abuzivă și discriminatorie, motiv pentru care consider că deținuții care manifestă interes pentru domeniul științific pot realiza orice lucrare științifică, indiferent de domeniul din care fac parte. Evident, tot efortul depus trebuie recunoscut și necontestat de Consiliul Național al Cercetării Științifice”. Astfel, greii fotbalului din țara noastră au ales diferite teme pentru lucrările lor.

Iată ”operele” deținuților marca VIP:

George Copos

Tăşnadul medieval

Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI

Franciză vs management în industria hotelieră

Turismul – vector de interculturalitate

Turismul european durabil şi provocările lui

Gică Popescu

Fotbal pentru viitori fotbalişti profesionişti

Consideraţii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel şcolar

Personalitatea sportivului, condiție obligatorie pentru succesul în sport

Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară

Mihai Stoica

Ultimii 11 ani – participarea echipelor de club în competiţiile continentale 2004-2015, statistici, tendinţe, perspective

Competiția

FIFA World Cup Brasil – statistici, analize, comentarii

UEFA Europa League. În căutarea identității

Victor Becali

Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate şi al organizaţiilor sportive

Cristian Borcea

Am fost preşedintele unui vis. Dinamo Bucureşti

Aspecte din activitatea organizatorică și de performanță a tinerilor fotbaliști din Centrul de copii și juniori Dinamo

Gigi Becali

Becali şi politica. Începuturile

Muntele Athos, patria ortodoxiei

Becali şi Steaua

Becali. Parlamentul Europei şi Parlamentul României

Iubirea milostivă şi mântuitoare

Urmăriți Impact.ro și pe