Exclusiv: Decizie de ultimă oră, după decesul acrobatului Alex Erlich. Ce hotărâre a luat Adrian Daminescu, manager la Circ: “Cât sunt eu aici, spunem stop!”

Alexandru Catalan, Ioana Nicolae 29.03.2021, 15:46
Exclusiv: Decizie de ultimă oră, după decesul acrobatului Alex Erlich. Ce hotărâre a luat Adrian Daminescu, manager la Circ: “Cât sunt eu aici, spunem stop!”

Celebrul solist Adrian Daminescu, manager general interimar al Circului Metropolitan Bucureşti, a cerut desfiinţarea numărului acrobatic “Roata Morţii”, în viitoarele spectacole ale instituţiei, după decesul acrobatului Alex Erlich, care se prăbușise de la 9 metri, în timpul unui antrenament. Adrian Daminescu ne-a mai povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, și despre ultima discuție telefonică purtată cu Alex.

” Numărul ”Roata Morţii” mai fusese, de altfel, suspendat, dar predecesorul meu, regretatul Bogdan Stanoevici, a crezut că e indicată repunerea lui în spectacolele de circ!”

Adrian Daminescu se află în stare de șoc, după decesul tânărului acrobat Alex Erlich. Sportivul a încetat din viață la doar 26 de ani, săptămâna trecută, în urma unei puternice hemoragii nazale. Impresionat de povestea lui Alex Erlich, managerul general interimar al Circului Metropolitan Bucureşti, Adrian Daminescu, a decis să elimine din program periculosul număr acrobatic:

Am decis să punem stop acestui exerciţiu foarte dificil, . Hotărârea mea vine ca urmare a faptului că acest gen de exerciţii, pe cât de spectaculos, este şi foarte periculos. Înaintea lui Alex Erlich am aflat că un alt acrobat s-a prăpădit tot în urma unui accident produs la . Ca atare, cât timp voi ocupa funcţia de manager general al Circului, nu mai avem . El a mai fost de altfel suspendat, dar predecesorul meu, regretatul Bogdan Stanoevici, a crezut că e indicată repunerea sa în spectacolele de circ!, a precizat Adrian Daminescu, în exclusivitate pentru impact.ro.

Adrian Daminescu, managerul actual al Circului
Adrian Daminescu, managerul actual al Circului

Adrian Daminescu: “Alex era ferm convins că va reveni repede în scenă. Am încercat să-i explic că nu e cazul să forţeze, că are toată viaţa înainte, dar se pare că am eşuat. Aud că a forțat recuperarea”

Cunoscutul solist de muzică uşoară avusese o ultimă discuţie cu acrobatul Alex Erlich:

Era ferm convins că va reveni repede în scenă. Am încercat să-i explic că nu e cazul să forţeze, că are toată viaţa înainte, dar se pare că am eşuat. Era ferm convins că a depăşit momentul tragic şi că se va întoarce sub lumina reflectoarelor, cât mai curând posibil.

În opinia lui Adrian Daminescu, Erlich a fost animat de cele mai sincere dorinţe, dar poate tocmai acest lucru i-a adus în cele din urmă moartea.

Nu ştiu cum s-a produs tragicul accident. Aud doar că a forţat recuperarea. Poate a intrat prea repede într-un ritm normal al vieţii, în condiţiile în care organismul suportase un şoc foarte mare. Nu mă pricep, dar poate că nu a respectat complet indicaţiile medicale în dorinţa sa sinceră de a reveni la Circ. Am încercat să-l conving în fel şi chip, povestindu-i, printre altele, şi de cele ce am pătimit eu în urma unui accident oarecum similar cu al lui, dar mult mai uşor, în urma căruia mi-am revenit după luni bune!!, mai spune Adrian Daminescu.

Alex Erlich, acrobatul care și-a pierdut viața în urma un accidentări suferite în timpul unui număr de
Alex Erlich, acrobatul care și-a pierdut viața în urma un accidentări suferite în timpul unui număr de „Roata Morții”

Adrian Daminescu: ”Oricine şi-a ales meseria asta ştie foarte bine că nu poţi greşi decât o singură dată! Atât! O singură dată!”

Managerul general interimar al Circului ne-a mai menționat că există o anchetă a celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), vizavi de accidentul în care a fost implicat Alex Erlich.

S-a deschis o anchetă a celor de la ITM, care cred, printre altele, că artiştii de circ pot fi asimilaţi zugravilor ce urcă pe schele într-o perioadă de muncă bine conturată. Or, lucrurile nu stau chiar aşa. Artistul de circ e asemenea oricărui coleg de breaslă, noaptea-vesel, ziua-trist. Cu alte cuvinte, e vesel când are spectacol, când lumea vine să-l aplaude, iar ziua are de lucru, sute de antrenamente. Artistul de circ, în plus, lucrează şi în compania unui procent de risc destul de ridicat. Oricine şi-a ales meseria asta ştie foarte bine că nu poţi greşi decât o singură dată! Atât! O singură dată!, a conchis Adrian Daminescu.

Alex Erlich suferise, pe 5 februarie 2021, un grav accident în incinta Circului Metropolitan din Capitală, în urma unui antrenament la ”Roata Morții”. După ce s-a prăbușit de la o înălțime de la 9 metri, Alex a fost operat la picior și, mai apoi, externat.  Nimic nu prevestea tragicul sfârșit, ba chiar ne acordase un interviu, în exclusivitate, în care ne povestea, cu lux de amănunte, despre accidentul suferit, dar și despre bucuria de a primi o nouă șansă la viață. Însă, săptămâna trecută, în timp ce se afla pe canapea, la televizor, Alex a suferit o puternică hemoragie nazală, care, de altfel, i-a și cauzat decesul. Vinerea trecută, artistul a fost condus pe ultimul drum, fiind organizat şi un mic parastas, în incinta Circului.

Acrobatul s-a prăbușit de la o înălțime de 9 metri
Acrobatul s-a prăbușit de la o înălțime de 9 metri

Ce ne spunea Alex Erlich, despre ”Roata Morții”: ”Este un număr de adrenalină maximă și, în primul rând, trebuie să ai curaj. Trebuie să învârți tu roata, altfel te învârte ea!”

Alex Erlich ne acordase un interviu, în exclusivitate pentru impact.ro, cu doar câteva zile înainte de a părăsi această lume :

Nu am coșmaruri, în urma accidentului, nu am nevoie de un psiholog, sunt puternic, d-abia aștept să revin la numărul meu preferat ”Roata morții”, chiar dacă, în timpul antrenamentului, m-am prăbușit de la 9 metri. Circul este viața mea, noi, acrobații, suntem căliți, știm că există și riscuri, ni le asumăm!.

Atunci, el ne-a oferit și câteva detalii despre numărul lui de acrobație, numit, atât de înfricoșător, ”Roata Morții”:

Este un număr de adrenalină maximă și, în primul rând, trebuie să ai curaj, este cel mai greu număr de circ, deoarece trebuie să nu ai frică deloc și trebui să fii conștient că pericolul este la un pas distanță. Trebuie să învârți tu roata, altfel te învârte ea,

Urmăriți Impact.ro și pe