EXCLUSIV. Ce ”reguli” se vor respecta de Bobotează. ”Ne împărtășim cu aceeași linguriță. La biserică te vindeci, nu te îmbolnăvești”. Explicația oficială

Carmen Andrei / 04.01.2021, 16:27
EXCLUSIV. Ce ”reguli” se vor respecta de Bobotează. ”Ne împărtășim cu aceeași linguriță. La biserică te vindeci, nu te îmbolnăvești”. Explicația oficială

Sărbătoarea Bobotezei va avea loc în acest an sub efectele pandemiei de COVID-19. Vom putea lua acasă agheasmă direct îmbuteliată, iar cei mai curajoşi vor putea aştepta preotul, pentru sfinţirea casei şi a familiilor. În plus, s-a renunțat la lingurița din plastic pentru împărtășit, propunere venită anul trecut din partea actualului prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, pe atunci consilier al fostului ministru de Interne, Marcel Vela.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat, în exclusivitate pentru impact.ro: ”Nu există niciun fel de studii legate de posibila infectare a credincioşilor care se împărtăşesc în tradiţia veche a Bisericii, cu aceeași linguriță. După cum nu vii la biserică ca să te îmbolnăveşti, ci ca să te vindeci”.

Credincioşii din Capitală şi împrejurimi sunt aşteptaţi să ia apa sfinţită, aşa cum sunt obişnuiţi de ani buni, de pe Dealul Patriarhiei

Tradiţionalele celebrări din sărbătoarei Bobotezei, dar şi obiceiul sfinţirii caselor şi a mersului preoţilor cu botezul vor fi influenţate anul acesta de efectele pandemiei de COVID-19. Astfel, celebrările de miercuri, 6 ianuarie, din Ziua Bobotezei, vor respecta deopotrivă şi ritualul canonic, dar şi unele norme sanitare care ne guvernează viaţa în ultimele luni.

Credincioşii din Capitală şi împrejurimi sunt aşteptaţi să ia apa sfinţită, aşa cum sunt obişnuiţi de ani buni, de pe Dealul Patriarhiei. Cu diferenţa notabilă că în acest an nu vor mai exista vase cu agheasmă de dimensiuni impresionante, ci apa va fi pusă în prealabil în sticle de mici dimensiuni, cel mai probabil de un litru, ce vor fi oferite credincioşilor.

EXCLUSIV. Ce reguli se vor respecta de Boboteaza. Ne impartasim cu aceeasi lingurita. La biserica te vindeci, nu te imbolnavesti. Explicatia oficiala
Slujba de Boboteaza

Prezenţa la liturghie va ţine cont de distanţarea socială cerută, dar şi de purtarea măştilor pe nas şi gură şi folosirea dezinfectanţilor

Patriarhul Daniel va sfinţi apa de Bobotează în cadrul liturghiei care va avea loc în incinta catedralei între 9.30 şi 12.00, iar ulterior agheasmă mare va fi folosită pentru a-i binecuvânta, prin stropire, pe cei prezenţi în interiorul şi exteriorul catedralei. Prezenţa la liturghie va ţine cont de distanţarea socială cerută, dar şi de purtarea măştilor pe nas şi gură şi folosirea dezinfectanţilor.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a precizat că împărtăşania se va face cu o singură linguriţă, cea de cult, aşa cum se aplică ea pe tot cuprinsul Patriarhiei Române: ”A existat cu ceva timp în urmă o propunere legată de împărtăşanie, cea cu linguriţe de unică folosinţă. Ea a fost respinsă de Patriarhie, după ce aceasta s-a consultat asupra acestui aspect cu mai multe patriarhii ortodoxe din întreaga lume. Reamintesc că linguriţa de cult face parte din cult, iar maniera de organizare a cultului cade strict în sarcina preoţilor, iar nu a statului. În plus, nu există niciun fel de studii legate de posibila infectare a credincioşilor care se împărtăşesc în tradiţia veche a Bisericii. După cum nu vii la biserică să te îmbolnăveşti, ci să te vindeci”, a mai declarat Eugen Tănăsescu pentru impact.ro legat de controversata, încă, chestiune a împărtăşaniei în bisericile ortodoxe. În toamna trecută actualul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, pe atunci consilier al fostului ministru de Interne, Marcel Vela, a venit cu propunerea folosirii linguriţelor de unică folosinţă în cult, aduse de fiecare credincios în parte sau prezente în fiecare biserică, dar Patriarhia a respins o asemenea variantă, considerând-o o ingerinţă în treburile sale interne.

Şi la Constanţa vor fi îmbuteliate în avans circa 10.000 de sticle cu agheasmă, care vor fi împărţite credincioşilor

La Constanţa va fi păstrată tradiţia binecuvântării apelor Mării Negre, iar arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, va arunca în apă o cruce sfinţită. Ceremonia va fi ţinută în aer liber, în incinta portului Tomis, întrucât faleza nu mai poate fi folosită ca urmare a lucrărilor de reparaţie la celebrul Casino.

În ceea ce priveşte binecuvântarea caselor credincioşilor ortodocşi şi catolici la final şi început de nou an, cele două Biserici creştine tradiţionale au preferat abordări diferite. La ortodocşi se va merge în această perioadă cu botezul, ”iar cine va deschide uşa preotului va avea parte de o sfinţire aproape normală a casei, fiindcă se va purta mască şi se va ţine cont de distanţarea socială”, după cum ne-a precizat acelaşi Eugen Tănăsescu. La catolici însă, lucrurile s-au amânat până după Paşti, adică după 4 aprilie, în speranţa că în primăvară efectele pandemiei vor fi mult diminuate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI