3 lucruri complet interzise de Bobotează. Tradiția spune să nu le faci astăzi, 6 ianuarie

Daria Petrescu 06.01.2020, 12:30
3 lucruri complet interzise de Bobotează. Tradiția spune să nu le faci astăzi, 6 ianuarie

Boboteaza marchează momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan. Episodul este asociat cu prima împrejurare în care se revelează Treimea divină. Boboteaza se sărbătorește în fiecare an pe 6 ianuarie.

3 lucruri complet interzise de Bobotează

– Cea mai importantă regulă este că de Bobotează nu se spală rufe. În tradiția creștin-ortodoxă, în această zi, toate apele sunt sfințite. De aceea, apa nu poate fi folosită la spălatul hainelor și apoi aruncată.

– De Bobotează nu se împrumută lucruri. Nici bani, nici obiecte

– În Ajun de Bobotează nu se mănâncă nimic. Postul negru este o tradiție cu vechi rădăcini pe plaiurile mioritice. Se spune că cine postește negru în ziua de 5 ianuarie va fi ferit de necazuri și probleme tot restul anului.

De Bobotează nu se împrumută lucruri. Nici bani, nici obiecte
De Bobotează nu se împrumută lucruri. Nici bani, nici obiecte

Agheasma este elementul cel mai important al sărbătorii de Bobotează. Preoții spun ca Apa Sfințită are proprietăți miraculoase și nu se strică.

Agheasmă nu se strică datorită argintului folosit la sfințire. Argintul, introdus chiar pentru scurtă vreme în apă, omoară bacteriile de putrefacție și algele microscopice care se află în ea sau creează un mediu în care acestea nu se pot dezvoltă. Busuiocul este și el cunoscut că fiind o plantă cu proprietăți antiseptice. Cele două fac că agheasmă să se conserve mult mai bine.

Alte tradiții și obiceiuri de Bobotează

O superstiție veche spune că după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă. Asta pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an.

Superstiția mai spune și că această lumânare trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari, scrie huff.ro.

În unele zone, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.

Ei le cântă gospodarilor hiraleisa/Spic de grâu/Până-n brâu/Oi lânoase/Vaci lăptoase/Secara/Cât scara/Spicul/Cât voinicul”.

Superstiţia spune că e bine să arunci boabe de porumb înaintea preotului când vine cu Iordanul ca să-ţi ouă găinile, iar când pleacă să mături după el ca să nu ai purici peste vara.

O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul.

De altfel, sunt mai multe superstiții de Bobotează.

În această zi, există superstiţia că dacă fetele se duc la rău înainte de ivirea zorilor, se băgă în apă şi pun apa în cap de nouă ori, descântând:

„Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească”, vor avea noroc la peţitori.
Se mai crede că cei ce vor vedea un cal alb în această zi, vor fi plini de noroc tot anul. Dacă o fată nemăritată vede un cal alb de Bobotează, sigur se va căsători în acel an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI