Elon Musk a donat câteva milioane de acțiuni Tesla. Cât valorau acestea pe bursă

Bogdan Bârliga 15.02.2022, 12:26
Elon Musk a donat câteva milioane de acțiuni Tesla. Cât valorau acestea pe bursă

Elon Musk a donat peste 5 milioane de acțiuni Tesla în noiembrie 2019 unei organizații de caritate și suma estimată depășește cinci miliarde de dolari.

Informația vine de la Comisia de Valori Mobiliare din SUA, iar suma donației a fost estimatp pe baza prețurilor de închidere ale acțiunilor Tesla.

Generozitate sau interes?

Conform datelor furnizate de Comisia de Valori Mobiliare din SUA donația făcută de șeful Tesla a fost în valoare de 5,74 miliarde de dolari, calculul fiind făcut pe baza prețurilor de închidere ale acțiunilor companiei în cele cinci zile când a avut loc donarea efectivă.

Donația a venit în momentul în care Elon Musk a vândut acțiuni în valoare de 16,4 miliarde de dolari, după ce la începutul lunii noiembrie a făcut un sondaj printre utilizatorii Twitter despre descărcarea a 10% din participația sa la producătorul de mașini electrice.

Musk a spus pe Twitter că va plăti mai mult de 11 miliarde de dolari în taxe în 2021 din cauza exercitării opțiunilor pe acțiuni care urmează să expire în acest an.

Beneficiu fiscal uriaș

Mai mulți analişti citați de reuters.com au spus că ar exista un avantaj fiscal pentru ca Musk să ofere acţiuni Tesla, deoarece acţiunile donate unor organizaţii de caritate nu sunt supuse impozitului pe câştigurile de capital, aşa cum ar fi fost dacă acestea erau vândute pe bursă.

„Beneficiul său fiscal ar fi uriaș”, a spus Bob Lord, un membru asociat la Institutul pentru Studii Politice care studiază politica fiscală.

„Ar economisi între 40% și 50% din impozitul de 5,7 miliarde de dolari, dacă ar putea lua deducerea din venitul său din California și ar evita impozitul pe câștiguri pe care ar trebui să-l plătească dacă ar vinde acțiunile” a precizat Lord.

Capitalizarea Tesla a depăşit pe 25 octombrie 2021 pragul de 1.000 de miliarde de dolari

O undă de șoc a traversat bursele din întreaga lume și a pus pe jar industia auto anul trecut: capitalizarea bursieră a Tesla Inc a depăşit pe data de 25 octombrie a acestui an pragul de 1.000 de miliarde de dolari.

În decembrie 2020 când capitalizarea companiei fondată de Elon Musk trecea de 600 de miliarde de dolari acțiunile Tesla valorau cât cele ale următorilor șapte producători auto la un loc: Toyota, Volkswagen, Daimler, General Motors, BMW, Honda și Hyunday.

Moody’s creștere ratingul Tesla

Și veștile bune continuă pentru compania lui Elon Musk: Moody’s a urcat la începutul acestui an ratingul Tesla Inc cu două trepte.

Agenția de rating estimează că Tesla va avea o producție de 1,4 milioane de vehicule în acest an și compania își va şi îmbunătăţi profitabilitatea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...